Шта је то Јужна Кореја урадила и преко ноћи смањила број обољелих

16.03.2020. 21:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Шпански министар здравља Салвадор Иља дао је прошле недјеље два примјера како се треба опходити према здравстеној кризи коју је донио корона вирус. Он је навео примјер Кине и Јужне Кореје, двије земље које су успјеле да у једном тренутку спријече ширење Covida-19, те је Иља желио да напомене да "свјетло на крају тунела постоји".

Шпанија се тренутно суочава са незапамћеном ситуацијом, каква је и у Италији. За само 24 сата потврђено је још 1.000 случајева корона вируса, а у тој земљи преминуло је скоро 300 људи.

По величини, социоекономском стању и политичком режиму, Шпанија, рекло би се, има мало користи од тога да се угледа на Кину као мјерило за превазилажење ове кризе. Ипак, Јужна Кореја је развијена земља, са становништвом сличним Шпанији (51,4, односно 41,1 милион становника), сличног просјека година (42,2 године у Кореји, 43,4 у Шпанији) и скоро идентичним животним вијеком (82,6 и 83 године). Мјере које је свака држава предузела како би се борила са корона вирусом биле су, међутим, различите.

Реакција Јужне Кореје на вирус била је много бржа и одлучнија. Када је стигла до 50 случајева, градоначелник Даегоуа, града који је први епицентар, говорио је о "невиђеној кризи" и замолио све грађане на остану у својим кућама и носе маске у свако доба, чак и унутар домова. У случају Мадрида, позив да сви остану код куће стигао је када је већ било хиљаде инфекција. Ни у једном тренутку није препоручено коришћене маски за здраве људе, пише "Ел Паис".

15.000 тестова дневно

Јужна Кореја од тада обавља више од 15.000 тестова дневно. У Шпанији је, према подацима министра, од почетка кризе урађено 30.000 тестирања.

Теорија Фернанда Симона, директора Центра за координацију здравствених упозорења и хитних случајева, била је управо супротна оној корејског министра.

- Пошто сам био негативан, могу свуда да идем, не морам да мјерим температуру - рекао је он.

Кореја, која има предност што на својој територији има неке компаније које производе реагенсе за детекцију вируса, покренула је мрежу од готово стотину лабораторија за добијање резултата, док у Шпанији то отприлике може да се уради у двадесетак болница.

Ово је у Јужној Кореји довело до тога да се открију бројне инфекције, што је онда резултирало нижом стопом смртности од других земаља. Према посљедњим подацима она износи 0,8 одсто. То има везе и са чињеницом да је њихов здравствени систем много напреднији од оног у Кини гдје је умрло 4 одсто заражених. Ипак, предност је у томе што се приликом вршења тестова откривају многи позитивни случајеви који би на другим мјестима остали незапажени, а с тим пада и релативни број смртних случајева. У Шпанији је стопа смртности тренутно на око 3 одсто.

Одмах све затворено

Када је 21. фебруара откривен први случај у Бусану, другом највећем граду у Јужној Кореји, власти су затвориле јавне библиотеке, објекте за старије особе као што су домови за пензионере, отказале коњичка такмичења. Са само једним случајем.

До тада су већ станице метроа, продавнице и јавна мјеста били пуни средстава за дезинфекцију руку, а контрола температуре вршена је на путницима који су долазили из ризичних подручја.

Иако су бројни шпански стручњаци подржавали све мјере које је влада предузела, све је сада више оних који су против. Професор епидемиологије на Харварду Мигел А. Хернан сматра да је трабало да се учини нешто више попут Кореје.

- Све европске земље су заостале. У Вухану су закаснили и тада су успјели да смање епидемију готово окрутним мјерама. Али сви остали кинески градови дјеловали су и прије и успјели да избјегну епидемије затварањем школа и сличним мјерама много прије него сада Европа - навео је он. Тврди да су ограничења социјалног контакта каснила.

Јужна Кореја је са првом инфекцијом предузела тако драстичне мјере као што је лоцирање заражених људи преко мобилне апликације (без да их идентификују) како би и други могли да виде гдје су велике епидемије.

Ипак, једина разлика између Кореје и Шпаније није само у односу влада већ и грађана. Дан након позива градоначелника да остану код куће, када је у земљи било једва 50 случајева, улице су биле пусте. У Мадриду, првог дана након затварања школа и препорука за рад од куће, паркови и терасе су биле пуне, а атмосфера на улици била је лијепа атмосфера одмора. Након што је проглашено ванредно стање, градоначелник Мадрида је у петак, 13. марта, морао да затвори јавне паркове како их људи не би посјећивали.

У Кореји такође ни у једном тренутку није било потребе за изолацијом градова. И то је нешто што носе са поносом. У Шпанији је већ 70.000 људи затворено у четири општине Каталоније, а од данас званично не могу да изађу на улицу ако не иду по хљеб или на посао.

Када су у Шпанији предузете мјере друштвеног дистанцирања, Симон је објаснио новинарима да ће бити ефективно да уочи утицај мјера. То је отприлике вријеме између инфекције, њене инкубације, првих симптома, теста и увођења у статистику.

У Јужној Кореји која је у једном тренутку била друга у свијету по броју случајева, број нових инфекција почео је да опада 1. марта, 10 дана од када су предузете прве мјере. Закључно са данашњим даном обољело је 8.236 људи, а умрло 75. У Шпанији невјероватно расте број обољелих сваког дана и тренутно их је 9.191, а умрло је 309 особа.

Коментари 0
Повезане вијести
Стартне поставе за финале Еура: Изненађење код Енглеза Стартне поставе за финале Еура: Изненађење код Енглеза
О томе се и Новак пита: Мората и Алкараз желе да заједно славе два пехара О томе се и Новак пита: Мората и Алкараз желе да заједно славе два пехара
Вечерас судар двије најтрофејније селекције Старог континента Вечерас судар двије најтрофејније селекције Старог континента
Најчитаније
 • Сјећање на Матеју Радовића не блиједи
  12m
  3
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  14h 14m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  20h 45m
  7
 • Петар Бојовић - слављен и понижен
  48m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  15h 16m
  2