Шта кажу стручњаци: Колико често треба прати косу?

04.03.2020. 20:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако сте вјероватно чули да је најбоље косу прати што рјеђе то није тачно.

Недовољно прање косе може да проузрокује тврдокорну перут, иритацију, зачепљење пора, па чак и губитак косе. Са друге стране, пречесто прање косе може да доведе до исушивања, до повећања производње уља или упале власишта.

Сваки тип власишта и косе јединствен је и има своје потребе, и зато не постоји универзалан одговор.

Стручњаци откривају одговор на питање "колико често треба да перем косу", за сваки тип косе.

Равна коса са танком длаком

Проблем код овог типа косе је што изгледа масније него што заиста јесте, што доводи у искушење да се коса пере сваки дан.

Међутим, то ће потенцијално довести до производње још више уља. Умјесто тога, препорука је да се коса пере сваки други дан са њежним шампоном који даје волумен. У међувремену коријен може да се истрља сувим шампоном, како би се масноћа сузбила.

Густа коса

Густо власиште боље маскира масноћу од других типова косе, што значи да "ако вам коса није јако масна, пробајте да је перете само једном или два пута недјељно", каже познати фризер Мајлс Џефриса за "Cosmopolitan".

Уколико сте склони сврабу и накупљању нечистоћа покушајте са шампоном који садржи уље чајевца, а који ефикасно чисти поре и уклања мртве ћелије.

Таласаста коса и локне

Уколико имате таласту косу са локнама и танку длаку, да бисте постигли волумен, издефинисане локне и да коса не изгледа суво као "слама", савјет је да се пере сваки други дан (уколико се власиште брзо масти) или на сваких два дана (ако је "нормално" власиште), са шампоном који је без сулфата и који садржи регенератор који ће хидрирати длаку.

Коврџава и густа коса

Ако имате изразито ковржаву и густу косу најчешће се јављају два проблема: масан коријен и суви крајеви или је коса сува. То је зато што "уље власишта не може тако лако да крене низ коврџаву длаку као што може низ равну и зато је ковржава коса сувља", објашњава Џефрис.

Он препоручује прање косе на свака три дана, тако што ћете истрљати власиште са "CoWash" типом регенератора као да је шампон како би се длака хидрирала, а затим коришћење шампона за чишњеће косе без слуфата на сваких двије до три недјеље.

Оштећена коса

Када се коса оштети (усљед честог обликовања под високим температурама, фарбањем, хемијским третманима, итд), праменови постају суви, беживотни и склони ломљењу.

Како би се коса опоравила, препорука је да се користи шампон без сулфата, који штити фарбу на коси, а који користи биљне протеине и лагана уља, како би се коса очистила и хидрирала. Затим, једном недјељно користити Олапекс третман на бази кератина који служи за трајно обнављање оштећене косе.

Масна коса

Тешко је одољети да се коса не пере сваког дана, али препорука је да се савладате јер се тако само производи још више уља.

Умјесто тога, косу треба прати сваког другог дана али њежним шампоном без сулфата који ће разградити уље са косе.

"Нормална" коса

Уколико вам коса није са танком длаком, масна, коврџава, већ сте негдје између, савјет је да се коса пере на сваких два до три дана са хидрирајућим шампоном без сулфата, који садржи лагана уља (не силикон), а која ће дати коси сјај и мекоћу.

Коментари 0
Повезане вијести
Како да вам одјећа не изблиједи од прања Како да вам одјећа не изблиједи од прања
Донација косе - за поновни осмијех малишана обољелих од рака Донација косе - за поновни осмијех малишана обољелих од рака
Мјузикл "Коса" 25. јуна на Палама Мјузикл "Коса" 25. јуна на Палама
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 31m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 13m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    17h 7m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    14h 2m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    13h 4m
    0