Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!

24.01.2024. 15:28
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У БиХ је током прошле године из Кине увезена разна роба у вриједности од више од једне милијарде марака, а највише, гледано по вриједности - машина, апарата, механичких уређаја и електротехничке опреме.

Показују ово подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, из којих се може видјети да се готово половина овог увоза из Кине, око 460 милиона, односи на ову ставку, док су на другом, односно трећем мјесту са 79 и 57 милиона жељезо, челик и производи од ова два метала. Пут БиХ, из Кине, послате су и значајне количине производа од алуминијума у вриједности од 23 милиона. Интересантно, у вријеме када читав свијет покушава да их се ослободи, у БиХ је увезено и око десет тона пластичних производа у вриједности 33,4 милиона, али и производа од каучука и гуме - 33,7 милиона. Више од 28 милиона марака утрошено је за увоз душека, јастука, свјетиљки и других расвјетних тијела, а три милиона мање за играчке, реквизите за друштвене игре и спорт. Готово иста свота новца отишла је на увоз обуће, а може се претпоставити да се ради о “брендираним” патикама.

Нешто мања свота новца (17 милиона) утрошена је за набавку минералних горива и битуменских материја те на керамичке производе (16 милиона) и стакло, односно производе од стакла. Увозници из БиХ су током прошле године у том сегменту потрошили 14 милиона марака, баш као и у случају опремања својих трговачких радњи са фото-опремом, инструментима за испитивање тачности, али и оним медицинским за потребе широке потрошње. Два милиона мање искеширали су они који се баве продајом текстилних производа. Додамо ли овоме да је још 17 милиона марака утрошено за куповину и увоз плетене одјеће, значи да је само током 2023. у БиХ ушло скоро 30 милиона вриједна гардероба. 

Да је Кина више него пожељна и јефтина дестинација илуструје то да је током прошле године увезено и разног алата, прибора за јело те разних производа од простих метала у вриједности од, сумарно гледајући, помало невјероватних 18,7 милиона. Судећи према вриједности увезених производи од коже, предмета за путовања, што подразумијева и ручне торбе, Кинези су се очигледно добро извјештили и у овом сегменту. Према подацима УИО БиХ, током прошле године увезено је 9,2 милиона вриједна роба.

Од робе и производа који су имали вишемилионске износе, издваја се и увоз камена и прерађевина од њега, производи од дрвета, папира те разни производи хемијске индустрије. У БиХ је, такође, ушла и замјена за дуван - електронске цигарете у вриједности нешто мањој од шест милиона марака.

Из Кине пут БиХ иду и прерађевине од меса, рибе, ракова, мекушаца или других водених бескичмењака или од инсеката, поврће, орашасти плодови и чај, гнојиво, фармацеутски производи, теписи, капе, шешири, кишобрани и сунцобрани. Увезена је и једна количина пловећих конструкција, али и оружја те алкохолних прерађевина.

Шестомјесечни пад

Увоз из Кине се током прошле године, мјесечно гледајући, кретао од 49,6 милиона у јануару 2023. до 152,6 милиона у јуну. Након тога, вјероватно због глобалних (не)прилика, овај увоз из мјесеца у мјесец биљежи пад када је у питању његова вриједност те је крајем прошле године износио је 72 милиона.

Индија и Бангладеш

Према подацима УИО, у БиХ је током прошле године из најмногољудније земље у свијету - Индије, увезено само 94 милиона вриједне робе, од чега се пола вриједности односи на камен, гуму, машине и керамику. Кад је у питању овај регион БиХ, примјера ради, увози значајне количине патика и одјеће из Бангладеша, који се на годишњем нивоу креће око 3,3 милиона.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 32m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 27m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 16m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 38m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    14h 53m
    0