Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!

24.01.2024. 15:28
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У БиХ је током прошле године из Кине увезена разна роба у вриједности од више од једне милијарде марака, а највише, гледано по вриједности - машина, апарата, механичких уређаја и електротехничке опреме.

Показују ово подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, из којих се може видјети да се готово половина овог увоза из Кине, око 460 милиона, односи на ову ставку, док су на другом, односно трећем мјесту са 79 и 57 милиона жељезо, челик и производи од ова два метала. Пут БиХ, из Кине, послате су и значајне количине производа од алуминијума у вриједности од 23 милиона. Интересантно, у вријеме када читав свијет покушава да их се ослободи, у БиХ је увезено и око десет тона пластичних производа у вриједности 33,4 милиона, али и производа од каучука и гуме - 33,7 милиона. Више од 28 милиона марака утрошено је за увоз душека, јастука, свјетиљки и других расвјетних тијела, а три милиона мање за играчке, реквизите за друштвене игре и спорт. Готово иста свота новца отишла је на увоз обуће, а може се претпоставити да се ради о “брендираним” патикама.

Нешто мања свота новца (17 милиона) утрошена је за набавку минералних горива и битуменских материја те на керамичке производе (16 милиона) и стакло, односно производе од стакла. Увозници из БиХ су током прошле године у том сегменту потрошили 14 милиона марака, баш као и у случају опремања својих трговачких радњи са фото-опремом, инструментима за испитивање тачности, али и оним медицинским за потребе широке потрошње. Два милиона мање искеширали су они који се баве продајом текстилних производа. Додамо ли овоме да је још 17 милиона марака утрошено за куповину и увоз плетене одјеће, значи да је само током 2023. у БиХ ушло скоро 30 милиона вриједна гардероба. 

Да је Кина више него пожељна и јефтина дестинација илуструје то да је током прошле године увезено и разног алата, прибора за јело те разних производа од простих метала у вриједности од, сумарно гледајући, помало невјероватних 18,7 милиона. Судећи према вриједности увезених производи од коже, предмета за путовања, што подразумијева и ручне торбе, Кинези су се очигледно добро извјештили и у овом сегменту. Према подацима УИО БиХ, током прошле године увезено је 9,2 милиона вриједна роба.

Од робе и производа који су имали вишемилионске износе, издваја се и увоз камена и прерађевина од њега, производи од дрвета, папира те разни производи хемијске индустрије. У БиХ је, такође, ушла и замјена за дуван - електронске цигарете у вриједности нешто мањој од шест милиона марака.

Из Кине пут БиХ иду и прерађевине од меса, рибе, ракова, мекушаца или других водених бескичмењака или од инсеката, поврће, орашасти плодови и чај, гнојиво, фармацеутски производи, теписи, капе, шешири, кишобрани и сунцобрани. Увезена је и једна количина пловећих конструкција, али и оружја те алкохолних прерађевина.

Шестомјесечни пад

Увоз из Кине се током прошле године, мјесечно гледајући, кретао од 49,6 милиона у јануару 2023. до 152,6 милиона у јуну. Након тога, вјероватно због глобалних (не)прилика, овај увоз из мјесеца у мјесец биљежи пад када је у питању његова вриједност те је крајем прошле године износио је 72 милиона.

Индија и Бангладеш

Према подацима УИО, у БиХ је током прошле године из најмногољудније земље у свијету - Индије, увезено само 94 милиона вриједне робе, од чега се пола вриједности односи на камен, гуму, машине и керамику. Кад је у питању овај регион БиХ, примјера ради, увози значајне количине патика и одјеће из Бангладеша, који се на годишњем нивоу креће око 3,3 милиона.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Најчитаније
 • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
  19h 30m
  15
 • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  22h 19m
  0
 • Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
  12h 20m
  0
 • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
  18h 6m
  0
 • Наташа успјешно оперисана: Опоравак зависи и од наше помоћи (ФОТО)
  10h 9m
  0