Шта су све грађани БиХ шверцовали у 2019. години

22.01.2020. 20:26
0
ИЗВОР: Glas Srpske

Столице, помфрит резач, сир за пицу, рукавице за длаке, четка за чишћење, играчке, одстријељене птице, књиге, чарапе, панцир и војни шљем само су дио “плијена” цариника, који су у току прошле године држављани БиХ и странци покушали да прошверцују преко границе, пише "Глас Српске".

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, путници су преко границе незаконито покушавали да пренесу све и свашта, па су тако службеници УИО открили и одузели одређене количине дувана, парфеме, наочаре, сатове, камагру, али и крајње необичне ствари попут сталка за одјећу, вреће за плажу и даске за сурфовање.

Робу, како наводе у УИО, шверцери сакривају на свим могућим и немогућим мјестима.

- На примјер, држављанин Србије је у 2019. години преко границе покушао да пренесе 96-одстотни алкохол у количини од 75 литара, скривен у унутрашњости трактора испод хаубе, док су држављани БиХ у гепеку аута и бункеру аутобуса покушали да пренесу укупно 806 комада контактних сочива у вриједности од 16.719 КМ - истакли су у УИО БиХ.

Додао је да је на прелазима лани привремено одузета роба вриједна 19,214 милиона КМ, од чега су 886.389 КМ заплијенили други органи.

- У свеукупном износу налази се и вриједност наркотичких средства (сканк) од 4,5 милиона КМ, који је уступљен на даље поступање Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) - казали су у УИО.

Навели су да је привремено одузимана и роба за коју власници нису имали фактуре, као што су три помфрит резача, чија је појединачна вриједност 22,79 КМ. Робу су, како су објаснили у УИО, преко границе лани покушали прокријумчарити држављани БиХ, Србије, Хрватске, Аустрије и Кине, а скривали су је у кабини, вратима, испод сједишта, у гепеку и бункеру аутобуса, унутрашњости трактора и другим мјестима, а било је и случајева да роба није била скривена, пише "Глас Српске".

- Цариници су откривали робу приликом редовног физичког прегледа робе, уобичајеном контролом, детаљним прегледом, непосредним опажањем и рутинском контролом - рекли су у УИО и додали да је 184 килограма сира за пицу, чија је вриједност скоро 2.000 КМ, пронађено у пртљажнику аутомобила.

Према ријечима економисте Зорана Павловића велики број становника је неинформисан, када је у питању пренос робе преко границе, због чега често остану без ње, док прави шверцери, како тврди, ријетко буду “уловљени”.

- У данашње вријеме људи на све начине покушавају да обезбиједе све што има треба за егзистенцију па тако неку робу која је јефтинија купују у другој земљи. Има и становника који, да  би зарадили, робу купљену по много нижим цијенама у иностранству препродају код куће - рекао је Павловић. Додао је да би људи ради своје безбједности приликом путовања увијек требало да овјере листу ствари које носе, да не би остали без неке робе.

ПРАВИЛА

Путници су дужни да пријаве цариницима робу коју носе са собом приликом преласка царинске границе. У путничком промету се примјењује поједностављени начин пријављивања робе, с тим да цариници утврђују да ли се стварно уноси роба која је пријављена, да ли унос подлијеже обрачуну и плаћању дажбина и на основу тога одлучују о даљем поступку. 

Уколико за робу, коју путник уноси у приватне сврхе, није предвиђено ослобађање од плаћања дажбина, на граничном прелазу је могуће обавити обрачун и наплату дажбина у скраћеном поступку, осим за ону која подлијеже обавезној годишњој регистрацији, под условима да робу путник носи са собом, да њена вриједност не прелази износ од 1.500 КМ и да се царини по јединственој царинској стопи.

Коментари 0
Повезане вијести
Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ
Тегелтија именован за директора УИО Тегелтија именован за директора УИО
Одузета роба вриједна око 360.000 КМ, ухапшено више људи Одузета роба вриједна око 360.000 КМ, ухапшено више људи
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 39m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 9m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 32m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 50m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 1m
    0