Стандард грађана драстично „срозан“

30.01.2023. 08:58
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Уназад годину дана, трошак хране из синдикалне потрошачке корпе за четворочлану породицу скочио је за чак трећину, док је просјечна нето плата у овом периоду у Српској порасла за тек нешто више од 17 одсто.

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске, потрошачка корпа је у децембру 2022. коштала 2.381 марку, од чега се на храну односило чак 1.053 КМ или безмало половина укупног трошка мјесечног живота једне породице.

У истом мјесецу 2021. потрошачка корпа је коштала 2.031, а храна 794 КМ, што значи да једну породицу овај трошак сада кошта 260 КМ више.

У овом периоду, просјечна плата је са 1.038 порасла на 1.217 марака или за 179 КМ.

У години која је иза нас највише су поскупјели храна и гориво, без назнаке да би у скорије вријеме могло доћи о појефтињења ових роба.

Нафташи најављују да ће, након једног периода мировања, цијене горива на пумпама у Српској поново бити кориговане навише у наредним данима, али и седмицама.

Грађани упозоравају да су на измаку финансијских снага, те да ће и најмања поскупљења бити удар на егзистенцију многих.  

– У истом периоду лани живјело се кудикамо боље него сада. А тек са руско-украјинским ратом дошла је криза коју нисмо могли ни сањати и која никако да попусти. Плате јесу нешто расле, али у јавном сектору, док је мало који приватник одријешио кесу. А цијене само скачу! Неке намирнице су и скоро дупло скупље, док је о цијенама горива сувишно и говорити. Цијене хране јесу кратко вријеме лани мировале, али су опет кренула поскупљења, и то она редовна. Сви се произвођачи и трговци жале на пораст некаквих трошкова, а за обичног човјека никога није брига. Ако овако потраје, многи ће, нажалост, морати на јавни казан – поручује Миломир М, возач из Бањалуке.

Највише скочила цијена хране

Годишња инфлација у Српској у децембру је износила 13,6 одсто, У поређењу са истим мјесецом 2021, највећи годишњи раст цијена у децембру 2022. године забиљежен је код хране и безалкохолна пића, за 23,3 одсто, због раста цијена млијека и млијечних производи од 40,6 одсто. Слиједи раст цијена превоза за 17,4 одсто, због поскупљења превоза путника у авио саобраћају од 40,5 одсто, те горива и мазива за путничка возила од 21,7 одсто, подаци су Завода за статистику Републике Српске.

Пише: Маја Радоје

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    22h 19m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 48m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 2m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 6m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 14m
    0