Станић: “Фонд пријети здравственим установама у Републици Српској”

03.07.2020. 15:48
0
ИЗВОР: Катера

Пријетње Фонда здравственог осигурања Републике Српске да ће прекинути финансирање здравствених установа у Републици Српској су недопустиве и могу довести до угрожавања живота и здравља осигураника, рекао је данас предсједник Одбора за здравство СДС-а др Слободан Станић.

Он је казао да је скандалозни допис који је из Фонда упућен здравственим установама и у коме се пријети укидањем финансирања уколико се не пређе на нови систем преноса података, доказ да се ова институција преко здравствених установа покушава обрачунати са фирмом коју су они ангажовали на изради првобитног софтвера Интегралног здравственог информационог система РС.

- При томе здравствене установе нису уговарале ни прву, ни другу варијанту софтвера, а Фонд од њих тражи да оне разријеше питање преноса података са старог на нови систем. Поготово су недопустиве пријетње које су наведене у допису међу којима су пријетње кривичним пријавама, заустављањем финансирања и раскидом уговора - казао је Станић.

Он је подсјетио да је Фонд обећао да ће првобитни софтвер, који би омогућио електронске рецепте, картоне и упутнице профункционисати до краја 2012 године.

Такође, додао је да је та прича стављена по страни па је уназад двије године кренула израда новог информационог систем који је незнатно измјењен у односу на претходни.

- Или смо раније платили нешто што нисмо добили, или сада купујемо нешто што већ имамо - поручио је Станић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Осигураници могу захтијевати рефундацију наплаћених услуга хитне помоћи Осигураници могу захтијевати рефундацију наплаћених услуга хитне помоћи
Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској
Промјена породичног љекара, педијатра и гинеколога од 1. септембра до 31. октобра Промјена породичног љекара, педијатра и гинеколога од 1. септембра до 31. октобра
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 53m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 44m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 31m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 57m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 39m
    0