Станић: Ко фризира извјештаје у здравственом систему?

15.07.2020. 11:19
0
ИЗВОР: Катера

Како је могуће да надлежни из Института за јавно здравство прије 10 дана тврде да у бијељинској болници нису прекршене мјере, да би у надлежни прије два дана  разријешили дужности в.д. директора бијељинске болнице "Свети Врачеви" Милицу Ловрић због наводних пропуста и именовали новог в.д. директора, истакао је Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

- Ковид-19 није ушао у здравствене установе у Бијељини која данас, 3. јула, има 21 нови случај позитивних на вирус корона, међу којима су и здравствени радници, изјавила је епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске др Јела Аћимовић која је са тимом из Министарства здравља била у обиласку бијељинских здравствених установа – подсјетио је Станић на изјаве које су надлежни дали почетком јула.

Станић је подсјетио и да је Јела Аћимовић почетком јула истакла да се “ради се о заражавању здравствених радника које се десило изван здравствене установе...и јако је битно да је то препознато на вријеме, да се не прошири даље унутар здравствене установе” те је додала да се увијек може десити да се неко зарази, али је кључно да се то на вријеме препозна и да се заустави.

Станић каже да хронологија догађаја из бијељинске болнице свакако добија нову димензију јучерашњом изјавом сада већ разријешене директорице Милице Ловрић у којој она наводи да је извјештај фризиран због нечијих виших циљева.

- Отвара се се питање, који су то већи циљеви од здравља, истине и одговорности?! Ко је тај ко може да нареди "фризирање" извјештаја?! Ко су ти који су " фризирали " извјештај?! И круцијално питање, да ли су извјештаји "фризирани" и у неки ранијим случајевима, као што су смрт труднице на УКЦ-у, или наводи о појави кластера на УКЦ?!“ – упитао је Станић.

Он је нагласио да је наводе о фризирању извјештаја изнијела уважена докторица и народна посланица у Народној скупштини РС, те их треба схватити крајње озбиљно.

- Хитно треба дати одговоре на постављена питања о фризирању извјештаја. Само утврђивање одговорности може вратити пољуљано повјерење у институције система, јер у противном, надлежни стварно не знају шта раде – закључио је Станић.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    20h 5m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 0m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    7h 5m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7h 9m
    2
  • Преминула Вера Гргић
    2h 16m
    0