Станић: Програм Владе је скуп недефинисаних економских жеља

16.12.2020. 15:59
0
ИЗВОР: Катера

Срамна је чињеница да се важни документи као што је Програм економских реформи Владе Републике Српске доносе по хитном поступку, рекао је данас Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Он је током скупштинског обраћања рекао да овај програм не уважава вријеме у коме су се привреда и друштво нашли због пандемије.

- Програм садржи скуп недовољно дефинисаних економских жеља. Евидентна је потпуна неусклађеност жеља у овом програму и буџетских кретања у Републици Српској - појашњава Станић.

Он каже да је из овог програма очигледно да власт и не помишља да среди стање и заустави гомилање дугова у јавним предузећима.

- Сада су измислили да јавна предузећа, под изговором слабог кредитног рејтинга, треба да пласирају обвезнице и вриједносне папире како би крпили рупе и ранија дуговања настала због неодговорног понашања корумпираних директора - казао је Станић.

Он наводи да у Програму економских реформи нема конкретних мјера помоћи реалном сектору.

- Морао се направити систем, па да помоћ свима у овом сектору буде једнако доступна, а не само пробраним предузећима блиским владајућим странкама - истакао је Станић.

Он је рекао да је недопустиво да Завод за запошљавање Републике Српске подстиче запошљавање у јавном сектору, иако се зна да он има неколико хиљада запослених више него што је потребно.

- У сфери запошљавања подстицати се може само реални сектор који производи нову вриједност - поручио је Станић.

Он је навео да су додјеле стимулативних отпремнина, којима се требао ријешити вишак запослених у јавним предузећима, злоупотребљене.

- Који радници и колико њих је добило стимулативне отпремнине да би онда завршили у јавном сектору. Колико је таквих људи запослено јавна предузећа и општине без конкурса - упитао је Станић.

Према његовим ријечима у питању је "пресипање из шупљег у празно" јер они, додаје Станић, нити су требали Електропривреди, нити требају тамо гдје их сада запошљавају.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 57m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    19h 59m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 52m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    18h 0m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 57m
    0