Станић: Влада да обезбиједи минимални лични доходак радницима фирми којима је забрањен рад

02.04.2020. 14:51
1
ИЗВОР: Катера

Портал „Катера“ преноси изјаве за новинаре са прес-конференције шефа Клуба посланика СДС Миладина Станића и предсједника Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство СДС Лазара Миркића у Народној скупшини Републике Српске.

Изјаве преносимо у цјелости.

- Власт треба да посегне за својим правима да интервенише, тако што ће свима којима је забрањен рад да обезбиједи минимални лични доходак о трошку државе. Поруке које добијамо од надлежних су у кондиционалу и не нуде никаква рјешења – истакао је данас на конференцији за новинаре Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а  у Народној скупшини Републике Српске.

- Србија је понудила својој привреди 10 милијарди КМ а Федерација БиХ милијарду КМ. Према демографским показатељима, Република Српска треба да интервентно уложи 500 милиона КМ у привреду за санирање овог стања у коме се налазимо – казао је Станић.

 Шеф Клуба посланика СДС-а је нагласио да је Закон о интервентним набавкама Републике Српске био само параван и изговор за крађу Робних резерви и да је потпуно нефункционалан те да за мјере из овог Закона у буџету Републике Српске немају предвиђена средства.

- Скоро је објављено да ће влада набавити 15 хиљада тона пшенице, 10 хиљада тона кукуруза и 5 хиљада тона сојиног зрна. Данас, на простору Републике Србије, која је за нас најповољније тржиште, та количина житарица кошта минимално 4 милиона КМ више него да смо у жетви откупили од својих сељака. Да ли је приоритет куповати од неког другог или купити свој производ? – казао је Станић.

Станић је рекао да се цијене не штите уредбом него законом.

- Власт би хтјела да одреди цијену кифле, а не да данас одреде цијену, на примјер, дизел горива. Нека ми премијер или предсједница објасне зашто је цијена нафте у Прњавору данас 1,6 КМ а рецимо у Невесињу или Гацку 2,18 КМ? Нафта је један од најважнијих артикала, посебно сад у доба прољетне сјетве. Зашто нафта данас сваком пољопривредном произвођачу није доступна по истој цијени? – упитао је Станић.

Предсједник Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство СДС Лазар Миркић је нагласио да се сад показало зашто је важно имати сопствену храну у времену кризе.

- Пољопривреда је за Републику Српску важна економска грана која запошљава или од које живи једна четвртина становништва Републике Српске и која учествује са око 9% бруто друштвеног производа. Неке мјере Владе Републике Српске су штетне за привредне субјекте који производе стратешке производе за становништво, јер је власт, кажем оправдано, ограничила раст цијена тих производа, али истовремено није ограничила цијене инпута, односно цијене сировина које улазе у цијене тих производа. – казао је Миркић.

Миркић је истакао да је традиционална одлика финансирања пољопривредних газдинства да људи спреме одређене производе које у прољеће продају и тим новцем врше набавку репроматеријала за прољећну сјетву.

- Сад се десило да људи нису имали гдје да изнесу своје производе које су припремили јер су затворене тржнице, пијаце и друга тржишта гдје људи могу да изнесу своје производе. Позивам надлежне да све расположиве резерве упутимо у производњу јер ће то најбрже да врати све оно што су људи изгубили – истакао је Миркић.

- Тражимо од Републике Српске да исплати једну трећину до једне половине подстицајних средстава за пољопривреду ако је могуће одмах. Такође, тражимо да Влада Републике Српске распише нови позив за капитална улагања у пољоприврди јер је овај јавни позив затворен у условима ванредног стањајер је до 24. марта био отворен и многи људи због ванредног стања нису могли да прибаве одређену потребну документацију – закључио је Миркић.

Сектор за политику и медије  

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Posmigusa 02.04.2020. 15:17
    E bas ce vam vlada isplacivati dohotke,a vi u autima milione imate.Vi sebi zgrtali kao da nikad nece nestati,a sad vlada da isplacuje.Sto ne ucuvaste sta kapitala za ne daj Boze,nego trosite nemilice,a sirotinja vam radi za 500 km.
Повезане вијести
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 8m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 21m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 15m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 52m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 12m
    0