Станић: Вријеме је за почетак процеса заговарања имунизације!

21.07.2020. 12:29
0
ИЗВОР: Катера

Ово је тренутак да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Институт за јавно здравство РС, цијели здравствени систем, научно-наставне институције, невладине организације и медији крену у интензиван процес заговарања имунизације, као јединог излаза из ситуације у којој се нашло човјечанство – истакао је Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС-а.

- Да би се постигао пуни ефекат имунизације, потребно је постићи значајан ниво тј. проценат процијепљености становништва, а да би се то постигло, кад буде доступна вакцина, потребно је урадити значајне припреме. Да ли су кључни јавно-политички и здравствени ауторитети спремни да евентуалну вакцину приме први и тако личним примјером охрабре друге? То би био чин давања подршке неком питању, а то је у овом случају имунизација – нагласио је Станић.

Он каже да се при томе не смије наступити са тезом, потпуне безбједности вакцина, јер оне као и сваки други лијек имају нус појаве и контраиндикације, али очигледно је да и овако човјечанство не може дуго издржати.

- Свјестан да ћу изазвати реакцију антивакциналних покрета и теоретичара завјере, али другог пута нема, ако мислимо наставити са начином живота којим смо живјели до појаве пандемије – поновио је Станић.

Станић каже да заговарање није једносмјерна активност, већ процес усмјерен ка постизању специфичних резултата, а то је, у овом случају, проценат обухвата становништва имунизацијом.

- Незамјењива је улога јавних личности, здравствених ауторитета који ће пристати јавно примити вакцину и тиме охрабрити остале да учине исто, слично као кад дају крв и то објаве, чиме показују своју хуманост. У овом случају ће примањем вакцине против SARS- CoV2 вируса показати своју пожртвованост. Ја сам спреман да кад дође вријеме то урадим, а здравствени ауторитети нека се спреме, јер народ то од њих очекује! – закључио је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Почело тестирање прве вакцине против рака плућа Почело тестирање прве вакцине против рака плућа
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19 Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 37m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 28m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 15m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 41m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 23m
    0