Стаза Мајдани - Новакова пећина једна од најљепших планинарских стаза

09.11.2020. 18:39
0
ИЗВОР: Катера

Планинарска стаза кроз црногоричну романијску шуму у околини Пала, на потезу од Ловачког дома "Срндаћ" на локалитету Мајдана ка Новаковој пећини, у самим романијским стијенама, једна је од најљепших и најугоднијих рута за успон до чувене пећине.

Та стаза у дужини од око четири километра се углавном одвија шумским, земљаним стазама, према свим прописима и стандардима обиљеженим, односно маркираним, са потребним смијерницама и што је најважније, кроз прелијепу природу.

Слика

Фото: Миљан Рашевић

Обиљежавање свих стаза ка Новаковој пећини урађено је у оквиру пројекта "Enjoy Sarajevo-Romanija region", у оквиру "EU4Business" финансираног од стране Европске уније, који проводи Туристичка организација "Јахорина" са партнерима Развојном агенцијом Источно Сарајево, фирмом "Станишић" д.о.о. и Привредна комора Републике Српске.

Представник ТО "Јахорина" Бранка Спасојевић нам је рекла да је на Романији укупно обиљежено и маркирано преко 45 километара стаза и то стазе Орловача - Новакова пећина, Планинарски дом "Стајна" - Новакова пећина, Цареве воде - Новакова пећина и, као и стаза од Планинарског дома "Гласинац" до Црвених стијена.

Слика

Фото: Миљан Рашевић

- Маркацију су радили чланови ПЕД "Романија", ПД "Гласинац", ПД "Јаворина" и СЕД "Орловача". У наредном периоду биће постављене и табле, као и клупе и два видиковца - рекла је Спасојевићева за Катеру.

Стаза Мајдани - Новакова пећина

На путу до пећине води вас шумска стаза уз неколико мањих, али не превише тешких узбрдица, гдје након неких 45 минута хода долазите на Новаково врело, извор бистре и хладне планинске воде, идеалне за кратак предах и освјежење.

Од врела даље настављате пратећи маркацију по стаблима ка Новаковој њиви, гдје вас очекује ходање наредних тридесет минута. Током љета то је углавном сува стаза, док током раним прољећних или касних јесењих дана, можете наићи на неколико мањих барица, које нису незаобилазне.

Слика

Фото: Миљан Рашевић

Уколико сте на планинарски поход кренули у раним јутарњим часовима, доласком на Новакову њиву сте дошли и у непосредну близину коначног циља - Новакове пећине. На Новаковој њиви можете да се дуже одморите и уживате на свјежем ваздуху планине Романије.

Овај плато је погодан за већа окупљања, има довољно мјеста за засебна дружења, роштиљања или мјеста за камповање, а у случају невремена постоји и дрвена колиба у којој можете да се склоните од вјетра или других непогода.

У мају, за традиционални Ђурђевдански уранак, овај плато је препун дјеце, школараца и планинара, који сваке године иду у поход до Новакове пећине и на овом платоу спавају у шаторима и друже се уз логорску ватру.

Слика

Фото: Миљан Рашевић

Од Новакове њиве до Новакове пећине дијели вас око два минута хода уском стазом, тик уз стијене, гдје морате да обратите пажњу уколико са собом водите дјецу, због напрегледне литице, која је веома стрма и опасна. Успон до Новакове пећине се налази на самом крају те стазе. У саму пећину улази се уз помоћ додатне сајле, која је причвршћена за стијене и она вам пружа додатни осјећај безбједности.

Новакова пећина налази се на 1515 метара надморске висине и са њеног улаза се пружа прелијеп поглед на Равну планину и Јахорину у даљини, као и Пале. Испод тог погледа је "море" црногоричне шуме, која се посебно уклапа у савршен поглед.

Слика

Фото: Миљан Рашевић

На улазу у пећину, на стијени се налази мермерна плоча на којој стоји натпис: "Каква тебе невоља натјера, врат ломити, по гори ходити, по хајдуштву, по лошу занату", те испод: "Хајдучку пећину обновио мајстор Саво Јаковљевић, уз помоћ Планинарског друштва "Романија" из Пала 2007. године".

Унутар Новакове пећине постоји и својеврсна дрвена тераса са столом и клупама за одмор, гдје планинари након успона овдје могу да се одморе и освјеже. 

Спелеоморфолошки гледано, сама пећина се састоји од два канала, хоризонталног и вертикалног канала или оџака, којим је пећина повезана са Романијским платоом. Укупна дужина свих канала пећине износи 60 метара. У горњем дијелу улаза у пећину налази се камени зид који, по народним предањима, потиче из времена хајдука Старине Новака.

Слика

Фото: Миљан Рашевић

Током новембра мјесеца 1958. године, десило се прво значајније истраживање Новакове пећине, када су су планинари Планинарског друштва "Жељезничар" из Сарајева, прокрчили пут до саме пећине, истражили њену унутрашњост то јесте хоризонтални канал, а вертикалним каналом се попели до платоа на врху стијене.

Туристичка тура, коју ће вам сигурно предложити свако коме се обратите са питањем коју туристичку локацију бисте могли да посјетите приликом обиласка околине Пала и Романије, је сигурно и успон до Новакове пећине.

За такве информације можете увијек да контактирате Туристичку организацију "Јахорина", ПЕД "Романија", ПД "Јаворина", ПД, ПД "Шошана" из Пала или ПД "Гласинац" из Сокоца , као и друга планинарска друштва из општина Сарајевско-романијске регије.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
У прољећном походу на Романији око 200 учесника У прољећном походу на Романији око 200 учесника
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    18h 12m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    21h 32m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    22h 24m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 24m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    19h 50m
    0