Staza Majdani - Novakova pećina jedna od najljepših planinarskih staza

09.11.2020. 18:39
0
IZVOR: Katera

Planinarska staza kroz crnogoričnu romanijsku šumu u okolini Pala, na potezu od Lovačkog doma "Srndać" na lokalitetu Majdana ka Novakovoj pećini, u samim romanijskim stijenama, jedna je od najljepših i najugodnijih ruta za uspon do čuvene pećine.

Ta staza u dužini od oko četiri kilometra se uglavnom odvija šumskim, zemljanim stazama, prema svim propisima i standardima obilježenim, odnosno markiranim, sa potrebnim smijernicama i što je najvažnije, kroz prelijepu prirodu.

Slika

Foto: Miljan Rašević

Obilježavanje svih staza ka Novakovoj pećini urađeno je u okviru projekta "Enjoy Sarajevo-Romanija region", u okviru "EU4Business" finansiranog od strane Evropske unije, koji provodi Turistička organizacija "Jahorina" sa partnerima Razvojnom agencijom Istočno Sarajevo, firmom "Stanišić" d.o.o. i Privredna komora Republike Srpske.

Predstavnik TO "Jahorina" Branka Spasojević nam je rekla da je na Romaniji ukupno obilježeno i markirano preko 45 kilometara staza i to staze Orlovača - Novakova pećina, Planinarski dom "Stajna" - Novakova pećina, Careve vode - Novakova pećina i, kao i staza od Planinarskog doma "Glasinac" do Crvenih stijena.

Slika

Foto: Miljan Rašević

- Markaciju su radili članovi PED "Romanija", PD "Glasinac", PD "Javorina" i SED "Orlovača". U narednom periodu biće postavljene i table, kao i klupe i dva vidikovca - rekla je Spasojevićeva za Kateru.

Staza Majdani - Novakova pećina

Na putu do pećine vodi vas šumska staza uz nekoliko manjih, ali ne previše teških uzbrdica, gdje nakon nekih 45 minuta hoda dolazite na Novakovo vrelo, izvor bistre i hladne planinske vode, idealne za kratak predah i osvježenje.

Od vrela dalje nastavljate prateći markaciju po stablima ka Novakovoj njivi, gdje vas očekuje hodanje narednih trideset minuta. Tokom ljeta to je uglavnom suva staza, dok tokom ranim proljećnih ili kasnih jesenjih dana, možete naići na nekoliko manjih barica, koje nisu nezaobilazne.

Slika

Foto: Miljan Rašević

Ukoliko ste na planinarski pohod krenuli u ranim jutarnjim časovima, dolaskom na Novakovu njivu ste došli i u neposrednu blizinu konačnog cilja - Novakove pećine. Na Novakovoj njivi možete da se duže odmorite i uživate na svježem vazduhu planine Romanije.

Ovaj plato je pogodan za veća okupljanja, ima dovoljno mjesta za zasebna druženja, roštiljanja ili mjesta za kampovanje, a u slučaju nevremena postoji i drvena koliba u kojoj možete da se sklonite od vjetra ili drugih nepogoda.

U maju, za tradicionalni Đurđevdanski uranak, ovaj plato je prepun djece, školaraca i planinara, koji svake godine idu u pohod do Novakove pećine i na ovom platou spavaju u šatorima i druže se uz logorsku vatru.

Slika

Foto: Miljan Rašević

Od Novakove njive do Novakove pećine dijeli vas oko dva minuta hoda uskom stazom, tik uz stijene, gdje morate da obratite pažnju ukoliko sa sobom vodite djecu, zbog napregledne litice, koja je veoma strma i opasna. Uspon do Novakove pećine se nalazi na samom kraju te staze. U samu pećinu ulazi se uz pomoć dodatne sajle, koja je pričvršćena za stijene i ona vam pruža dodatni osjećaj bezbjednosti.

Novakova pećina nalazi se na 1515 metara nadmorske visine i sa njenog ulaza se pruža prelijep pogled na Ravnu planinu i Jahorinu u daljini, kao i Pale. Ispod tog pogleda je "more" crnogorične šume, koja se posebno uklapa u savršen pogled.

Slika

Foto: Miljan Rašević

Na ulazu u pećinu, na stijeni se nalazi mermerna ploča na kojoj stoji natpis: "Kakva tebe nevolja natjera, vrat lomiti, po gori hoditi, po hajduštvu, po lošu zanatu", te ispod: "Hajdučku pećinu obnovio majstor Savo Jakovljević, uz pomoć Planinarskog društva "Romanija" iz Pala 2007. godine".

Unutar Novakove pećine postoji i svojevrsna drvena terasa sa stolom i klupama za odmor, gdje planinari nakon uspona ovdje mogu da se odmore i osvježe. 

Speleomorfološki gledano, sama pećina se sastoji od dva kanala, horizontalnog i vertikalnog kanala ili odžaka, kojim je pećina povezana sa Romanijskim platoom. Ukupna dužina svih kanala pećine iznosi 60 metara. U gornjem dijelu ulaza u pećinu nalazi se kameni zid koji, po narodnim predanjima, potiče iz vremena hajduka Starine Novaka.

Slika

Foto: Miljan Rašević

Tokom novembra mjeseca 1958. godine, desilo se prvo značajnije istraživanje Novakove pećine, kada su su planinari Planinarskog društva "Željezničar" iz Sarajeva, prokrčili put do same pećine, istražili njenu unutrašnjost to jeste horizontalni kanal, a vertikalnim kanalom se popeli do platoa na vrhu stijene.

Turistička tura, koju će vam sigurno predložiti svako kome se obratite sa pitanjem koju turističku lokaciju biste mogli da posjetite prilikom obilaska okoline Pala i Romanije, je sigurno i uspon do Novakove pećine.

Za takve informacije možete uvijek da kontaktirate Turističku organizaciju "Jahorina", PED "Romanija", PD "Javorina", PD, PD "Šošana" iz Pala ili PD "Glasinac" iz Sokoca , kao i druga planinarska društva iz opština Sarajevsko-romanijske regije.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    15h 18m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    15h 23m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    16h 15m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    16h 29m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    9h 51m
    0