Стиже нам прољеће!

19.03.2024. 15:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Календарско прољеће почеће сутра у 4.06 часова и трајаће до 20. јуна, рекла је Срни метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Српске Милица Ђорђевић.

Ђорђевићева је подсјетила да прољеће астрономски започиње на прољећну равнодневницу, када дан и ноћ трају по 12 часова.

- Ове и наредних неколико година почетак прољећа ће падати 20. марта рано ујутро. Први дан прољећа ће ујутро бити хладан уз слаб мраз, док ће током дана бити сунчано уз малу, пролазну облачност. Увече и у ноћи очекује се наоблачење са сјеверозапада - навела је Ђорђевићева.

Она је додала ће наредних дана и за викенд бити промјенљиво вријеме, са пролазном кишом у четвртак, 21. марта, када ће бити мало свјежије, након чега долази топлије вријеме.

- Очекује нас промјенљиво вријеме, мало сунца, мало облака, мало кише, без неког значајнијег захлађења - истакла је Ђорђевићева.

Из Републичког хидрометеоролошког завода навели су да се током ноћи и сутра ујутро очекује појава мраза, са температуром од минус три до два, на југу до пет степени, а у вишим предјелима од минус шест степени Целзијусових.

У Крајини, Бањалуци и на истоку Српске температура ће бити од минус три до нула, а у Семберији и Посавини од минус један до два степена.

Из Хидрометеоролошког завода упозорили су да мраз који се очекује у ноћним и јутарњим часовима може изазвати оштећења на воћарским културама.

- Оштећења на воћу зависиће од јачине, интензитета и трајања мраза као и нагиба терена. Воћарима се препоручује да током ноћи и у раним јутарњим часовима, колико је могуће, заштите своје засаде воћа задимљавањем, орошавањем или биолошким препаратима, попут природног антифриза за биљке - рекли су у Републичком хидрометеоролошком заводу Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег обијелио широм Српске, пада и у Источном Сарајеву (ФОТО) Снијег обијелио широм Српске, пада и у Источном Сарајеву (ФОТО)
Почело прољеће Почело прољеће
Стиже прољеће Стиже прољеће
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 58m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 9m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 35m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 40m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    2h 49m
    0