Штоперице – који модел вам је заиста потребан?

06.07.2022. 15:53
0
ИЗВОР: katera.news

Свако од нас се вјероватно, макар једном, сусрео са том справицом која неодољиво подсјећа на сат – штоперицом. У већини случајева, можемо је видјети на спортским догађајима, а ређе у свакодневном животу. Ипак, штоперица има вишеструку примјену, тако да би лако могла и вама бити потребна. Уколико се питате – који модел одабрати, читајте даље!

Слика

Шта је заправо штоперица?

Штоперица (такођер хронограф), је прецизан уређај за мјерење временске разлике између старта и заустављања (Wикипедиа).

Ове корисне справе налазимо у употреби, на примјер, у спорту, астронавигацији, физици, хемији, радним и производним процесима, саобраћају, кулинарству, шаху, и још много тога.

За разлику од хронографа, класична штоперица не приказује вријеме. Хронограф је ручни, или џепни сат, који поред нормалног часовника има и функцију штоперице.

Прву штоперицу је изумио Ницхолас Риеуссец, 1821. године. Ова је штоперица биљежила измјерено вријеме оловком са тинтом. Отуда и поријекло термина – хронограф, који означава сат са функцијом штоперице. Овај је уређај даље развијан, да би године 1936, на Зимским олимпијским играма у Њемачкој, скијашима први пут мјерено вријеме са двије штоперице, на стартној и циљној линији.

Које штоперице постоје и по чему се разликују?

Аналогни, дигитални, за ношење на запешћу или око врата, водоотпоран – тако једноставан уређај, а с друге стране, толико критерија треба размотрити прије куповине. Сврха употребе једнако је важна као и лични афинитети.

У тексту који слиједи, упознат ћемо вас са разликама међу појединим врстама штоперица, како би ваш одабир при купњи био лакши.

Разлика у цијени

Једноставни модели штоперица за почетнике, доступни су и за мање од 10 еура, док су робусни, водоотпорни модели са мноштвом различитих функција, око 50 еура. Разлика у цијени је оправдана у свим битним критеријима.

Дизајн – аналогна или дигитална штоперица?

Дигиталне, или електронске, штоперице су данас популарније због једноставнијег начина рада, те прецизности мјерења од 1/100 до 1/1000 секунде. Заустављено вријеме је, такођер, могуће брзо и лако очитати. Ови уређаји за мјерење имају и бројне додатне функције.

Механичке, или аналогне, штоперице имају облик џепног сата, са аналогним приказом времена у минутама на бројчанику, и мјерни опсег од 1/10 или 1/5 сек. Механичке штоперице се могу намотати ручно, па стога не захтијевају батерије. Њихов је недостатак што не садрже никакве додатне функције, само старт – стоп функцију. Такођер, тачност мјерења често није довољна за употребу на такмичењима, гдје је потребна прецизност од 1/100 секунде. Исто тако, зауставно вријеме  мора бити строго концентрисано, како не би дошло до грешке.

Функције штоперице 

Ове справе данас могу много више од најпростијег: старт – стоп! Прије свега, штоперице су намијењене биљежењу веома прецизних интервала времена и од кључне је важности да назначе оног ко је био најбржи – побједник. Дигиталне штоперице имају још много корисних функција:

Укупно вријеме

Међувријеме

Додатак – деонице без паузе

Меморија с евалуацијом (максимални капацитет меморије варира)

Пацер-функција (такт)

Функција одбројавања

Приказ времена и датума.

Ове додатне функције, уз довољно велику меморију, су од пресудног значаја при одабиру штоперице, особито уколико је потребна за спорт као што је атлетика.

 Руковање штоперицом

Једноставно руковање је подједнако важан критериј при одабиру штоперице. Можете их носити уобичајено – у руци, али и око запешћа, око врата, па чак и на прсту.

Ручна штоперица се показала изузетно практичном код клупских и школских спортова. Доступни су и модели високе квалитете, које можете повезати на мобилни штампач, како би резултате штампали одмах, већ током мјерења.

Штоперица на запешћу је веома практична, особито за спортске судије, јер истовремено можете пратити ток догађања, док се вријеме очитава и у покрету. Такођер, варијанта наруквице је најбоље ријешење и за тркаче.

Уређај на прсту има исте предности као и наруквица, једино што је екран мањи, па је овај одабир чисто питање личног афинитета.

Стоне штоперице можете користити на било којем мјесту: у школи, лабораторију, током спорта, или у кућним увјетима. Ове справице су често опремљене функцијом аларма, па се доста користе у кухињи, да означе крај времена потребног за печење или кухање неког јела.

Постоје и уређаји за мјерење времена у форми семафора, које познајемо са спортских стадиона и такмичења.

Паметни телефони данас стандардно имају и функцију штоперице. Али, пазите – ризик од грешке у мјерењу је висок јер тоуцх-сцреен реагира с кашњењем!

На крају, савјетујемо посјету некој од интернет-трговина, гдје ћете у одиста широкој понуди, засигурно пронаћи штоперицу по својој мјери.

Аутор: Србијанка Станковић

Коментари 0
Повезане вијести
Јужна Америка – спој древних цивилизација и европске културе Јужна Америка – спој древних цивилизација и европске културе
Најчешће грешке приликом куповине некретнине и како да их избјегнете Најчешће грешке приликом куповине некретнине и како да их избјегнете
Шта је НЛП метода и како преобликовати сопствену личност? Шта је НЛП метода и како преобликовати сопствену личност?
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 10m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 26m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 42m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 4m
    0
  • Данас Марковдан
    17h 52m
    0