Štoperice – koji model vam je zaista potreban?

06.07.2022. 15:53
0
IZVOR: katera.news

Svako od nas se vjerovatno, makar jednom, susreo sa tom spravicom koja neodoljivo podsjeća na sat – štopericom. U većini slučajeva, možemo je vidjeti na sportskim događajima, a ređe u svakodnevnom životu. Ipak, štoperica ima višestruku primjenu, tako da bi lako mogla i vama biti potrebna. Ukoliko se pitate – koji model odabrati, čitajte dalje!

Slika

Šta je zapravo štoperica?

Štoperica (također hronograf), je precizan uređaj za mjerenje vremenske razlike između starta i zaustavljanja (Wikipedia).

Ove korisne sprave nalazimo u upotrebi, na primjer, u sportu, astronavigaciji, fizici, hemiji, radnim i proizvodnim procesima, saobraćaju, kulinarstvu, šahu, i još mnogo toga.

Za razliku od hronografa, klasična štoperica ne prikazuje vrijeme. Hronograf je ručni, ili džepni sat, koji pored normalnog časovnika ima i funkciju štoperice.

Prvu štopericu je izumio Nicholas Rieussec, 1821. godine. Ova je štoperica bilježila izmjereno vrijeme olovkom sa tintom. Otuda i porijeklo termina – hronograf, koji označava sat sa funkcijom štoperice. Ovaj je uređaj dalje razvijan, da bi godine 1936, na Zimskim olimpijskim igrama u Njemačkoj, skijašima prvi put mjereno vrijeme sa dvije štoperice, na startnoj i ciljnoj liniji.

Koje štoperice postoje i po čemu se razlikuju?

Analogni, digitalni, za nošenje na zapešću ili oko vrata, vodootporan – tako jednostavan uređaj, a s druge strane, toliko kriterija treba razmotriti prije kupovine. Svrha upotrebe jednako je važna kao i lični afiniteti.

U tekstu koji slijedi, upoznat ćemo vas sa razlikama među pojedinim vrstama štoperica, kako bi vaš odabir pri kupnji bio lakši.

Razlika u cijeni

Jednostavni modeli štoperica za početnike, dostupni su i za manje od 10 eura, dok su robusni, vodootporni modeli sa mnoštvom različitih funkcija, oko 50 eura. Razlika u cijeni je opravdana u svim bitnim kriterijima.

Dizajn – analogna ili digitalna štoperica?

Digitalne, ili elektronske, štoperice su danas popularnije zbog jednostavnijeg načina rada, te preciznosti mjerenja od 1/100 do 1/1000 sekunde. Zaustavljeno vrijeme je, također, moguće brzo i lako očitati. Ovi uređaji za mjerenje imaju i brojne dodatne funkcije.

Mehaničke, ili analogne, štoperice imaju oblik džepnog sata, sa analognim prikazom vremena u minutama na brojčaniku, i mjerni opseg od 1/10 ili 1/5 sek. Mehaničke štoperice se mogu namotati ručno, pa stoga ne zahtijevaju baterije. Njihov je nedostatak što ne sadrže nikakve dodatne funkcije, samo start – stop funkciju. Također, tačnost mjerenja često nije dovoljna za upotrebu na takmičenjima, gdje je potrebna preciznost od 1/100 sekunde. Isto tako, zaustavno vrijeme  mora biti strogo koncentrisano, kako ne bi došlo do greške.

Funkcije štoperice 

Ove sprave danas mogu mnogo više od najprostijeg: start – stop! Prije svega, štoperice su namijenjene bilježenju veoma preciznih intervala vremena i od ključne je važnosti da naznače onog ko je bio najbrži – pobjednik. Digitalne štoperice imaju još mnogo korisnih funkcija:

Ukupno vrijeme

Međuvrijeme

Dodatak – deonice bez pauze

Memorija s evaluacijom (maksimalni kapacitet memorije varira)

Pacer-funkcija (takt)

Funkcija odbrojavanja

Prikaz vremena i datuma.

Ove dodatne funkcije, uz dovoljno veliku memoriju, su od presudnog značaja pri odabiru štoperice, osobito ukoliko je potrebna za sport kao što je atletika.

 Rukovanje štopericom

Jednostavno rukovanje je podjednako važan kriterij pri odabiru štoperice. Možete ih nositi uobičajeno – u ruci, ali i oko zapešća, oko vrata, pa čak i na prstu.

Ručna štoperica se pokazala izuzetno praktičnom kod klupskih i školskih sportova. Dostupni su i modeli visoke kvalitete, koje možete povezati na mobilni štampač, kako bi rezultate štampali odmah, već tokom mjerenja.

Štoperica na zapešću je veoma praktična, osobito za sportske sudije, jer istovremeno možete pratiti tok događanja, dok se vrijeme očitava i u pokretu. Također, varijanta narukvice je najbolje riješenje i za trkače.

Uređaj na prstu ima iste prednosti kao i narukvica, jedino što je ekran manji, pa je ovaj odabir čisto pitanje ličnog afiniteta.

Stone štoperice možete koristiti na bilo kojem mjestu: u školi, laboratoriju, tokom sporta, ili u kućnim uvjetima. Ove spravice su često opremljene funkcijom alarma, pa se dosta koriste u kuhinji, da označe kraj vremena potrebnog za pečenje ili kuhanje nekog jela.

Postoje i uređaji za mjerenje vremena u formi semafora, koje poznajemo sa sportskih stadiona i takmičenja.

Pametni telefoni danas standardno imaju i funkciju štoperice. Ali, pazite – rizik od greške u mjerenju je visok jer touch-screen reagira s kašnjenjem!

Na kraju, savjetujemo posjetu nekoj od internet-trgovina, gdje ćete u odista širokoj ponudi, zasigurno pronaći štopericu po svojoj mjeri.

Autor: Srbijanka Stanković

Komentari 0
Povezane vijesti
Južna Amerika – spoj drevnih civilizacija i evropske kulture Južna Amerika – spoj drevnih civilizacija i evropske kulture
Najčešće greške prilikom kupovine nekretnine i kako da ih izbjegnete Najčešće greške prilikom kupovine nekretnine i kako da ih izbjegnete
Šta je NLP metoda i kako preoblikovati sopstvenu ličnost? Šta je NLP metoda i kako preoblikovati sopstvenu ličnost?
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    6h 41m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    16h 59m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    17h 5m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    17h 3m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    15h 54m
    0