Стопирана изградња болнице у Требињу: Објекат нема грађевинску дозволу

07.08.2023. 20:48
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Болница у Требињу, за коју су прије мјесец дана камен темељац положили највиши званичници Српске, нема грађевинску дозволу.

Ово је за Српскаинфо потврђено у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Захтјев за издавање грађевинске дозволе је поднесен 2. августа, предмет је у процедури, а биће ријешен у законом предвиђеном року, одговорили су у овом министарству на упит о грађевинској дозволи за нову требињску болницу.

Дивља градња

У министарству кажу да им је “позната чињеница” да су радови на овом градилишту обустављени, али да то није у њиховој, него у надлежности инспекције.

Наравно, свима који знају читати законе, јасно је зашто је изградња стопирана: јавна инвестиција, вриједна 128,4 милиона марака, гради се без дозволе. И ко зна до када би та “дивља градња” потрајала да Удружење грађана “Покрет за реституцију” из Требиња није алармирало инспекцију.

– Знам из медија, а тако пише и на градилишној табли, да је за болницу издата само дозвола за припремне радове, а на терену смо видјели да изградња напредује увелико. Скоро су завршили прву етажу. Зато смо се обратили инспекцији – објашњава Србо Шкеро из “Покрета за реституцију”.

Како је потврђено у Инспекторату РС, представка овог удружења је упућена 18. јула. Како наводе, републички урбанистичко-грађевински инспектор је у законском року од три дана, дакле 21. јула, изашао на терен.

– Утврђено да је извођач радова почео с радовима који нису предвиђени грађевинском дозволом за извођење припремних радова. Увидом у грађевински дневник утврђено је да је надзорни орган, дан раније, већ наложио да се зауставе радови – наводи портпаролка Инспектората РС, Душанка Николић, пише Српскаинфо.

Случајност или не

Дакле, инспектор није морао да доноси рјешење о обустави радова, само је констатовао да је надзорни орган већ “предузео мјере”.

Надзор над градњом нове болнице у Требињу повјерен је Републичкој дирекцији за обнову и изградњу Републике Српске.

Како то да се надзорни орган досјетио да обустави градњу тек након пријаве инспекцији? Ако је судити по досадашњој пракси са изградњом требињске болнице, врло је вјероватно да им је дојављено да ће се инспектор појавити на градилишту.

Тек 12 дана након обустављања радова, и скоро мјесец дана након полагања камена темељца, инвеститор овог подухвата, Јавна здравствена установа Болница Требиње, предала је захтјев за издавање грађевинске дозволе.

О почетка овог пројекта све се дешавало по принципу “само ти ради, касније ћемо изгањати папире”.

“Промакла” им празна градилишна табла

Како је Српскаинфо раније писала, извођачи радова, конзорцијум предвођен фирмом „Херц градња“ из Билеће, градилиште су отворили још у фебруару, очигледно без иједног папира.

Грађевинска дозвола, и то само за припремне радове, издата је два мјесеца касније, 27. априла.

Интересантно је да су 30. и 31. маја грађевински инспектори обавили ванредну контролу градилишта. Како су навели, „након детаљног прегледа документације и стања на градилишту нису уочили неправилности“.

Инспекторима је “промакло” да је градилишна табла празна, без иједног податка о инвеститору, извођачу и грађевинској дозволи.

Ови подаци су на табли осванули тек након што је градилиште посјетила екипа Српскаинфо, која је снимила овај “занимљив детаљ”.

Посебно је питање зашто је дозволу за припремне радове, као и локацијске услове, издало министарство, и зашто је њима упућен захтев за грађевинску дозволу када је то, у правилу, посао локалне управе.

Прихваћена најскупља понуда

Како су нам раније одговорили из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, позивају се на законску одредбу која се односи на изградњу стадиона, силоса и „покривених објеката за јавне потребе, у којима се окупља више од 2.000 лица“.

Нова болница у Требињу ће имати 223 кревета и тешко је повјеровати да ће се икада у овом објекту наћи у исто вријеме више од 500 људи, све са медицинским особљем и посјетама.

Интересантно је, такође, да је у грађевинској дозволи за припремне радове, издатој само 11 дана прије свечаног полагања камена темељца, градитељима нове болнице, уз уобичајене припремне радове, као што су ограђивање градилишта и равнање терена, дозвољено и да изграде темеље болнице!

Подсјећамо и да је на тендеру за изградњу нове болнице у Требињу посао добио конзорцијум чија је понуда била убједљиво најскупља.

Слика

Фото: srpskainfo.com

Србо Шкеро из “Покрета за реституцију” каже да је много тога у вези са изградњом болнице у Требињу урађено мимо прописа, а да је највећи проблем што се болница, како тврди, гради на туђој земљи, која је на незаконит начин претворена из пољопривредног у грађевинско земљиште.

– То је моја и земља мојих комшија, наша дједовина. Због незаконитих радњи у вези са том земљом поднијели смо кривичне пријаве против Владе РС, РУГИП-а и Правобранилаштва РС, те упутили апелацију Уставном суду БиХ. Знамо да ће ти поступци трајати годинама и да ће у међувремену политичари и тајкуни урадити оно што су наумили, али стално ћемо им дувати за врат. Нећу да нам сутра наши потомци кажу да смо сједили скрштених руку док су нам отимали земљу – поручује Шкеро.

Болница у Требињу се гради на локалитету Придворци, на донедавно пољопривредним парцелама, које су од мјештана одузете прије 60 година и додијељене задрузи, односно пољопривредном комбинату. Мјештани траже да им се земља врати кроз процес реституције, али у Српској нема закона о реституцији.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rez 08.08.2023. 13:58
    Pa ne znam da li je za plač ili smjeh!!! Ovo nema ni u Tanzaniji! Dno, dno, dno.......
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 2m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 6m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 59m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 56m
    0