Страхује се да има 20.000 мртвих у Либији

14.09.2023. 10:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Либијски град Дерна данас наставља бројати мртве након разорних поплава које су однијеле цијела насеља и оставиле иза себе хиљаде погинулих.

Више од 5.300 људи умрло је након што су два пуцања брана донијела разорне поплаве у источни град Дерну. Најмање 10.000 људи је нестало, а десетине хиљада је расељено.

Страхује се да је у катастрофалним поплавама у Дерни живот изгубило до 20.000 људи, рекао је градоначелник тог источног либијског града, а преноси BBC. 

У разговору за саудијску телевизију "Al Arabiya" рекао је да процјењује да је 18-20 хиљада људи умрло кад су пукле бране, након чега је "цунами воде" однио цијела насеља у море.

Његова процјена заснована је на броју локалних заједница које су потпуно уништене поплавним водама.

Званичник УН-a рекао је да су и источна и западна влада затражиле међународну помоћ и међусобно се повезују и координишу напоре за помоћ жртвама поплава. 

Међународно призната Влада националног јединства (ГНУ) смјештена је на западу земље у Триполију, а паралелна администрација дјелује на истоку, укључујући Дерну.

Европска комисија најавила је слање помоћи из Њемачке, Румуније и Финске у овај обални град на истоку Либије, гдје је ситуација драматична. 

Европска унија деблокирала је почетну помоћ од 500.000 евра, а Уједињено Краљевство најавило је 1.16 милиона евра за задовољење најхитнијих потреба Либијаца.

У Дерни, коју је у недјељу погодила олуја Данијел, која је узроковала и пуцање брана, зграде су уништене, мостове је однијела вода, цијела насеља су потопљена, а улице су нестале, остављајући град непрепознатљивим.

Број мртвих и даље расте. Тијела умотана у деке налазе се на улицама, а друга се гомилају у камионе на путу до гробља. Лешеве од уторка наплављује и Средоземно море.

Власти се боје да би коначни број мртвих могао бити и пуно већи. 

Званичник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ) извијестио је о "огромном" броју смртних случајева који би се могао рачунати у хиљадама, с 10.000 несталих.

Према подацима Међународне организације за миграције (ИОМ), најмање 30.000 људи који су живјели у Дерни, граду од 100.000 становника, је расељено.

Дерна је сада доступна само кроз два улаза с југа, од уобичајених седам, а чести нестанци струје и прекиди телекомуникацијске мреже ограничавају комуникације, према ИОМ-у.

Око 3.000 људи такође је расељено у Ал Баyди и више од 2.000 у Бенгхазију, градовима даље на западу. Ово је најгора природна катастрофа која је погодила Киренајку, источну провинцију Либије, од великог потреса који је погодио град Ал Марј 1963. године. 

Коментари 0
Повезане вијести
Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац! Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
На путевима у БиХ лани погинуло 255 лица На путевима у БиХ лани погинуло 255 лица
Језива несрећа: Погинули моториста и жена, дијете (3) тешко повријеђено Језива несрећа: Погинули моториста и жена, дијете (3) тешко повријеђено
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 19m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 14m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 8m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 36m
    0