Стручњаци о иницијативи министра за увођење доживотног затвора

10.10.2019. 18:59
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Правни стручњаци подржавају иницијативу пооштравања кривичних санкција за најбруталније извршена кривична дјела, која је потакнута стравичним убиством Лане Биједић, али су мишљења подијељена у вези са роком њиховог трајања.

Министар правде Босне и Херцеговине Јосип Грубеша, потакнут насилном смрћу Лане Биједић, формирао је радну групу у чијој је надлежности измјена Кривичног закона у циљу пооштравања казни за најбруталније извршена кривична дјела усмјерена против дјеце, жена, старијих и немоћних особа. Није искључено ни увођење доживотне казне затвора.

Према постојећем Кривичном закону Босне и Херцеговине, за најтежа кривична дјела није предвиђен доживотни затвор, већ максималне казне.

Адвокат Дамир Алагић сматра да санкција мора имати свој вијек трајања па макар тај вијек био 150 година.

– Противник сам било каквих санкција које немају вријеме када оне истичу. Сигурно је потребно пооштрити санкције, на начин да се оне једна на другу довезују, или на неки други начин. У том случају, казна не би била доживотна, али би била 150 година. Због тога сматрам да свака санкција мора имати вријеме трајања предвиђено за одређено кривично дјело – рекао је Алагић за Кликс.

Наводи како је интенција код доношења свих затворских санкција да пруже шансу осуђенику, у смислу да затвор не буде сврха сам себи, него могућност враћања и интеграције у друштво.

– Све оно остало што се не може вратити на начин да може бити интеграција у друштво, то је ствар других установа, првенствено медицинских. По мени нормалан човјек врло ријетко може починити тако неко гнусно убиство, троструко, или нешто слично. Ту је ипак ријеч о поремећеним личностима – оцијенио је Алагић.

Правни стручњак Нурко Побрић поручује како је са стајалишта Европске конвенције за заштиту људских права и слобода доживотна кривична санкција допуштена.

– Забрањена је само смртна казна. Ствар је оцјене једне земље с обзиром на то колики је степен криминалитета, посебно када је ријеч о тешким кривичним дјелима. Убиство Лане Биједић је несумњиво тешко кривично дјело. У том контексту би било легитимно проматрати тај приједлог. Ја бих био више “за” увођење доживотне казне затвора него “против” – казао је Побрић за Кликс.

Подсјећа како је смртна казна била превиђена у ранијим кривичним законима, али да се ријетко доносила.

– Било би добро уколико би постојало кривично законодавство које би, у некој симболици, представљало пријетњу у превентивном смислу свим потенцијалним починиоцима тешких кривичних дјела, као што је свирепо убиство које се недавно десило – закључио је Побрић.

Коментари 0
Повезане вијести
Џонић осуђен због убиства трочлане породице Ђокић Џонић осуђен због убиства трочлане породице Ђокић
Потврђене доживотне казне за убице на Смилковском језеру Потврђене доживотне казне за убице на Смилковском језеру
Малчански берберин правоснажно осуђен на доживотну робију Малчански берберин правоснажно осуђен на доживотну робију
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    14h 2m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    15h 51m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    10h 20m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    10h 7m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    13h 29m
    2