Стручњаци сматрају да је у Хрватској почео други талас епидемије

19.06.2020. 10:50
0
ИЗВОР: Tanjug

Епидемиолог Бернардо Каић каже да је теоретски могуће да је у Хрватској почео други талас епидемије корона вируса, али да је још прерано о томе донијети закључке.

– Имамо пораст обољелих, а хоће ли се то наставити, то ћемо видјети. Ипак треба мало времена, али теоретски је могуће да је ово други талас – изјавио је Каић за Index.

Објаснио и од чега зависи даљи развој догађаја са епидемијом.

– Наставак ситуације зависи од понашања. Сигурно ће бити још уноса споља, и појединачни случајеви су били спољни. Сада имамо случајеве и извана и локално, што се још све може довести под контролу ако се људи буду придржавали мјера и ако се буде на вријеме тестирало да се види да ли су заражени. Ако све то заборавимо, имаћемо већи број обољелих – додао је.

Епидемиолог сматра и да се у Хрватској посљедње двије недјеље премало људи тестира.

Ако се види да се вирус опет шири, Каић савјетује да би за почетак требало да се грађани придржавају постојећих мјера.

– Прво ми пада на памет да се придржавамо постојећих мјера. Људи су се опустили. Не кажем да није требало поново пустити саобраћај, ублажити мере, али постојао је начин како се придржавати препорука – додао је.

Каић је примјетио и да људи мисле да туристе само треба пустити да раде шта хоће и сматра да то није добро.

– Више бисмо привукли туристе када бисмо се држали мјера, јер то очекују и неке земље с којима имамо преговоре, које нису отвориле границе ка нама, а које можда због тога и неће отворити – закључио је Барнард Каић за Index.

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак рекао је да нових 11 случајева није драматично, али ако се настави тренд повећања, на столу ће се наћи предлог о пооштравању мјера.

– Никада нисмо потпуно затворили границе, увијек је било изузетака – додао је.

У Хрватској је у посљедња 24 сата од корона вируса обољело још 11 особа. То је највећи раст нових случајева у посљедњих мјесец дана, тачније од 12. маја, када је такође пријављено 11 нових случајева.

Коментари 0
Повезане вијести
Експлозија на градилишту у Хрватској, тешко повријеђен радник из БиХ Експлозија на градилишту у Хрватској, тешко повријеђен радник из БиХ
Ледо "заледио" и Загреб, селе погон у Србију Ледо "заледио" и Загреб, селе погон у Србију
Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  8h 50m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  4h 57m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  7h 4m
  8
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  8h 55m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  9h 2m
  1