Стручњаци упозорили на често занемарен симптом дијабетеса

15.05.2022. 20:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Према недавном истраживању, код обољелих од дијабетеса постоји ризик од проблема са зубима, а чак је око 20 одсто већи код оних који не воде довољно рачуна о свом стању.

Код дијабетичара се вјероватно развија каријес, јер глукоза која циркулише у крви подржава бактерије у устима које ослобађају деминерализирајуће киселине. То би могло бити разлог повећању ризика за пропадање и губитак зуби.

Истраживачи су истакли да дијабетес повећава ризик од оралних болести.

- Постоје различите познате компликације које се разматрају у лијечењу дијабетеса, укључујући неуропатију, нефропатију, кардиоваскуларне болести, хипертензију и болест бубрега. Међутим, хронична компликација ове болести, која може бити мање уочљива и мање опипљива, јесте пропадање и губитак зуби, што такође може да погорша друга стања - рекао је за Мedicine News аутор анализе Абдолхалим Рајаби.

Налази истичу потребу да доктори обрате пажњу на здравље усне дупље и зуба пацијената са дијабетесом.

Компликације обично укључују сува уста, каријес и пародонталну болест, што може довести до губитка зуба у тешким случајевима. Процијењује се да око трећина пацијената са дијабетесом пати од проблема с устима као резултат лошег одржавања оралне хигијене.

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд Српске ускоро почиње са финансирањем сензора за мјерење шећера за дјецу до 18 година Фонд Српске ускоро почиње са финансирањем сензора за мјерење шећера за дјецу до 18 година
Неопходна помоћ за набавку сензора за мјерење шећера у крви Неопходна помоћ за набавку сензора за мјерење шећера у крви
Сутра едукативна радионица о дијабетесу типа један у Источном Новом Сарајеву Сутра едукативна радионица о дијабетесу типа један у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 59m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 13m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 3m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 28m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    21h 18m
    0