Струја и гориво дижу цијене хране у Српској

29.09.2019. 10:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Поскупљење индустријске струје и неминовни раст цијена горива засигурно ће довести до поскупљења основних животних намирница, али и других роба и услуга у Српској.

Када се на то надовеже поскупљење струје домаћинствима, које ће се, по свему судећи, ускоро десити, јасно је да се многим грађанима Српске не пише добро.

Кад је ријеч о гориву, и нафтни дистрибутери и крајњи потрошачи већ осећају посљедице престанка рада Рафинерије у Броду. Сад углавном увозимо гориво из рафинерија у Србији и Хрватској, које су повећале маржу, а ту су и већи трошкови превоза, што утиче на коначну цијену горива на пумпама.

Такође, стручњаци упозоравају да ће се негативни глобални трендови одразити и на наше тржиште нафтних деривата.

С друге стране, цијена струје је за 28 највећих привредних потрошача у РС од 1. септембра повећана са 31,5 на 35, док је великим трговачким ланцима „одрезано“ 40 евра по мегават-часу. Они су упозорили да би се веће цијене струје у значајној мјери одразиле на њихово пословање, што би за посљедицу могло да има смањење броја радника и поскупљење у малопродаји.

И без тога производи у трговинама константно поскупљују, што потврђују и у маркетима, у којима кажу да готово свакодневно морају да мијењају цијене.

Воће и поврће

Званична статитика, такође, показује да су уназад годину дана скочиле цијене готово свих прехрамбених намирница у Српској.

У Асоцијацији самосталних трговачких радњи бањалучке регије кажу да је, уназад 12 мјесеци, у Српској, практично, све поскупило, а посебно воће и поврће које никад није било скупље него ове године.

– Цијене осталих прехрамбених намирница у Српској су за годину дана, линеарно, отишле за неких 10 одсто. Један од разлога су, свакако, и поскупљења горива, које је посебно било актуелно лани – наглашавају у овој асоцијацији.

И поједине пекаре су недавно подигле цијене својих производа до 20 пфенига, док из осталих поручују да ће цјеновнике кориговати до краја године. Објашњавају да су досадашња поскупљења пекарских производа углавном била посљедица виших цијена брашна, али да су их комунални намети натјерали да опет подигну цијене хљеба и пецива. Разлог је, како тврде, и повећање плата радницима.

Слика

Све ово потрошаче полако, али сигурно, доводи у безизлазан положај, а тренутно највише страхују од најављеног поскупљења струје.

– Ово постаје неиздрживо. Готово свакога дана неки производ поскупи, а примања увијек иста. Сад само чекамо да видимо колико ће шта поскупити, након што је цијена индустријске струје отишла горе. Е, још кад поскупи струја за домаћинства, има да нас нема, јер највећи број грађана, ионако, једва крпи крај с крајем – каже Владислав С, возач из Бањалуке.

Привредници поручују да је струја за велике потрошаче поскупила од 8 до 10 одсто, што није мало.

– Наравно да ће се то одразити на пословање предузећа, али није могло другачије. Поскупљење струје ће утицати на смањење добити и инвестиција, односно на конкурентност домаћих предузећа, док ће се у мањој мјери одразити на крајње потрошаче – каже за Српскаинфо Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС.

За храну 13 КМ

Из удружења потрошача, с друге стране, наглашавају да, након сваког поскупљења енергената, треба очекивати раст цијена основних прехрамбених намирница.

– Чињеница је да се свако поскупљење у већој мјери одрази на потрошаче, него на привреднике – поручују из ових удружења.

А да ти потрошачи ионако једва састављају крај с крајем потврђује и податак да је у РС у марту било запослено 269.313 радника, од чега чак 206.827 ради за плату 785 КМ и мање. Међу њима, више од 66 одсто својим примањима не досеже ни трошак прехране из синдикалне потрошачке корпе.

Истраживање Српскаинфо је показало да је једној четворочланој породици у РС, са двије плате из реалног сектора, мјесечно за све издатке, осим хране, потребно цијелих 940 КМ, те да за храну дневно остане тек 13 КМ.

Директни удар на стандард грађана

Економисти објашњавају да је поскупљење струје директни удар на стандард грађана.

– Поскупљење електричне енергије онима који остварују неке боље финансијске резултате резултаирало је да трговци скраћују радно вријеме, јер неће да се излажу додатном трошку. Наиме, скок цијене струје је удар на њихове рачунице које су имали када су дефинисали цијену рада. Како би опстали, трговци ће, али и сви привредници којима је поскупила струја, повећати цијене својих роба и услуга, а то ће на крају морати да плате грађани РС – каже за Српскаинфо економиста Зоран Павловић.

Према његовим ријечима, трговачки ланци су се прилагодили ситуацији, јер, како истиче, нико ко је економски рационалан неће правити додатне трошкове, који су непотребни и који се не могу претворити у зараду.

– У Електропривреди РС очигледно не разумију да се уштеде морају правити у самој кући, а не да се стварају трошкови запошљавањем непотребне радне снаге. Међутим, изгледа да је најлакше све превалити на крајњег потрошача – наглашава Павловић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 48m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 21m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 55m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    53m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 1m
    0