Струја неће поскупјети, али би рачуни могли бити већи?

02.06.2022. 20:42
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Потрошачи електричне енергије у Републици Српској од 1. јануара наредне године добијаће увећане рачуне уколико Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске одобри захтјеве за повећање мрежарине.

У Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске, за Српскаинфо потврђују да је свих пет оператора дистрибутивног система ( Електрокрајина” Бањалука, Електро-Бијељина” Бијељина, Електро Добој” Добој, Електродистрибуција” Пале и Електро-Херцеговина” Требиње) поднијело захтјев за одобрење тарифних ставова за коришћење дистрибутивне мреже за 2023. годину.

Ријеч је о мрежној тарифи у коју су укључени трошкови преносне и дистрибутивне мреже.

Регулаторна комисија

Међутим, одговор за колико је тражено повећање мрежарине нису добили, наводе из Српскаинфо.

- Регулаторна комисија не може дати информације о елементима захтјева с обзиром да су захтјеви у фази прегледања и није донесена одлука о покретању тарифног поступка. Уз одлуку о покретању тарифног поступка Регулаторна комисија дужна је и да изда обавјештење за јавност о основним елементима захтјева - каже за Српскаинфо Нада Ћеранић, шеф сектора за тарифе и тржиште у Регулаторној комисији за енергетику. 

У складу са Тарифном методологијом, Регулаторна комисија ће, како додаје, након прегледа достављених захтјева и документације, као и евентуалних допуна, донијети одлуку о провођењу тарифног поступка и одржавању јавних расправа, те издати обавјештење за јавност.

- Коначна одлука по захтјевима оператора дистрибутивног система биће донесена до краја ове године - открива Ћеранићева.

Мрежарина

Учешће мрежарине је највеће на рачунима које грађани плаћају за потрошену електричну енергију.

Она се обрачунава по потрошеним киловатима и за двотарифно бројило код домаћинстава износи 0,0624 КМ и 0,0312 КМ, те је одређен фиксни износ од 5,66 КМ за обрачунску снагу, а износи су исти код свих оператора.

Тако је једно домаћинство из Бањалуке које је добило рачун за април у износу од 44,67 КМ за трошкове мрежарине платило 25,66 КМ (без ПДВ).

Дакле, мрежарина у рачуну за електричну енергију учествује са 48,34 одсто.

Ступањем на снагу Закона о електричној енергији, електродистрибутивна предузећа у систему „Електропривреда Републике Српске“ од 2021. године дјелују као оператори дистрибутивног система (ОДС) који су одговорни за развој, изградњу, одржавање и управљање дистрибутивним системом.

- Дјелатност дистрибуције електричне енергије, као нетржишна мрежна дјелатност од општег интереса, у потпуности је регулисана и приход остварује из накнаде за коришћење дистрибутивне мреже и накнаде за прикључење на дистрибутивну мрежу, чију висину утврђује Регулаторна комисија за енергетику - кажу за Српскаинфо у дистрибутивним предузећима.

Методологија

Напомињу да је по Методологији Регулаторне комисије ОДС-овима стављено у обавезу да захтјев за провођење тарифног поступка за утврђивање накнаде за коришћење дистрибутивне мреже поднесу најкасније до 30. априла посљедње године претходног тарифног периода.

- Тарифни поступак се проводи с циљем утврђивања одобреног прихода који дистрибутери морају прикупити наплатом наведених накнада, како би могли обављати дјелатност у складу са обавезама прописаним Законом. Један од циљева Закона о електричној енергији је обезбјеђење сигурног, поузданог и ефикасног рада, одржавања и развоја дистрибутивног система и пружање прописаног квалитета услуга дистрибуције електричне енергије. У том смислу, законска је обавеза и одговорност органа управљања ОДС-а да на бази објективног сагледавања трошкова поднесу захтјеве за провођење тарифног поступка - додају у дистрибутивним предузећима а преноси Српскаинфо.

ШТА КАЖУ ПОЛИТИЧАРИ?

Представници власти у Републици Српској у посљедње вријеме често истичу да је струја у Српској најјефтинија и да неће поскупјети. Грађанима поручују да могу бити „мирни” барем када је у питању електрична енергија, односно да рачунају на стабилност  у снабдијевању, али и цјеновну. Међутим, нико није спомињао трошак мрежарине, која се плаћа заједно с електричном енергијом.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Istina 03.06.2022. 15:33
    Nije šija nego vrat
Повезане вијести
Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
ЕРС: Нису у нашој надлежности одлуке о промјени цијене струје, цијену овакве одлуке платиће грађани ЕРС: Нису у нашој надлежности одлуке о промјени цијене струје, цијену овакве одлуке платић...
Поскупљује струја у Републици Српској Поскупљује струја у Републици Српској
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 30m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 4m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 13m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 5m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 58m
    0