Студенткиње из Источног Сарајева немају намјеру да наставе студије у Сарајеву

13.07.2023. 18:57
5
ИЗВОР: srna.rs

Студенткиње Факултета криминалистике, криминологије и безбједностих студија Универзитета у Сарајеву изјавиле су да због медијског линча, хистерије и пријетњи по живот које су добиле због става изнесеног на "Инстаграм" профилу немају намјеру да наставе студије на овом факултету.

Студент Валентина Вујичић рекла је Срни да је у страху за личну безбједности због веома опасних пријетњи које је добила путем друштвених мрежа.

- Не желим да се експонирам у јавности због своје безбједности. Са друге стране, не знам шта ће се издешавати, али свакако сматрам да нисмо безбједне на Факултету и сматрам да, какав год исход ситуације био, треба да се дистанцирамо од тог мјеста - истакла је она.

Студенткиње су напоменуле да је спорна слика настала 2021. године и да им није јасно због чега је сада пуштена на друштвене мреже и због чега се подигнута три прста квалификују као кривично дјело, али да су тек сада схватиле да је у Сарајеву забрањено различито мишљење.

- Нисмо имале намјеру да било кога провоцирамо, нити да изазивамо мржњу. Подизање три прста је у нашој традицији. Гледале смо колеге бошњачке националности како величају и славе вође свог народа и није нам то било спорно. Због чега је спорно када ми помињемо своје вође?

Због чега се нама пријети смрћу, прати куда ходамо, шаљу поруке језивог садржаја? Да ли су и пријетње смрћу, на националној основи, кривично дјело? Како год да се заврши ова прича - најбитнија је лекција коју смо научиле - у Сарајеву само декларативно постоји мултиетичност, а у позадини велика мржња према другом и другачијем, у којој нама није мјесто - закључиле су оне.  

Из кантоналног МУП-а у Сарајеву данас су саопштили да је од њих Тужилаштво БиХ затражило материјал у вези са двије студенткиње, од којих је једна на друштвеним мрежама подигла три прста, а друга објавила фотографију генерала ВРС Ратка Младића, што ће оквалификовати као кривично дјело.

Како се наводи, Тужилаштво БиХ се изјаснило да се овај случај квалификује као кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости. 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Bato 15.07.2023. 12:14
    50% Istočnog Sarajeva živi I radi od federalnog Sarajeva. Moja djeca svaki dan idu tamo. Nikad nije zabilježen ni jedan incident.
  • Generic placeholder image
    Милош 14.07.2023. 18:25
    Хоћу да видим кад ће у Лукавици неко рећи нешто против неког муслимана? Сад да неко дође и клања, велича Насера Орића и слично неће му нико ништа ни рећи ни прићи. С једне стране то говори да нисмо за кавгу, а с друге да смо безмуди и да смо у фазону: "хехе ко нас завади, један народ хехе". Па сад да процијенимо?!

    Одговор за господина који пита шта ће у Сарајеву поред ИС. Па нема на универзитету у ИС факултет који оне студирају. Не уписује нико факултет "јер ту има", већ оно што жели да ради кад заврши.
  • Generic placeholder image
    Мане 14.07.2023. 13:03
    Ал сте нашле где да идете.......
    Памет у главу Срби!
    Никад не можемо ми мрзети њих колико они мрзе нас. Причају о вери о свом богу а ни близу вере нису. У историји три пута су вршили геноцид над Србима у земљи где су Срби били већина и поседовали преко 65% грунта,а све приклањајући се страним окупаторима.
  • Generic placeholder image
    Mladen 14.07.2023. 08:50
    Pored Univerziteta u I Sarajevu sta ste trazile tamo?
    Svi se prave ludi , satro grad ovo ono, a znate vrlo dobro kakvo je stanje tamo.
    U pamet se.
  • Generic placeholder image
    Krcko 13.07.2023. 22:07
    Šta su dolje i tražile, kakvo crno studiranje u džamahiriji, od toga nema ništa. Bile bui odlično primljene od kolega i profesora Bošnjaka da su pljuvale po pripadnicima svoga naroda. Imaju li oni roditelje, zašto ih nisu savjetovali gdje idu i sakim će da studiraju i da se druže.
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 38m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    7h 2m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 17m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 46m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 56m
    0