Ступар: Пронађимо Бога у свом срцу, а онда и у цијелом свијету

15.12.2021. 14:05
0
ИЗВОР: Радио Фоча

Пост није искључиви скуп правила, већ прије свега наш однос према Богу и зато треба да обратимо пажњу, не само на наше тјелесно, већ на духовно здравље, истинску молитву и покајање, обраћање Богу и проналазак Бога у свом срцу, а онда и у цијелом свијету.

Поручио је ово професор Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки”, протојереј-ставрофор Владимир Ступар, на духовној вечери о теми „Пост, молитва, исповијест и причешће у данашњем времену“ које је одржано у Светосавском храму у Фочи.

Подсјећајући на ријечи Господа да човјеку не вриједи да цијели свијет задобије, ако души својој науди, протојереј-ставрофор Владимир Ступар указао је да су човјеку, поред свих богатстава која стиче или којима тежи, мир, спокој и здравље најважнији.

 

- У том контексту пост, молитва, покајање и свето причешће представљају наше присаједињење Царству Небеском, откривање дубљег смисла хришћанског живота и истинску срећу и благослов и мир који је потребан свима нама данас. На тај начин се откривамо као миротворци и као они који мир граде и као они који свједоче да смо  свјетлост свијети и со земљи - рекао је Ступар.

Ступар је акценат ставио на узајамно дјеловање пароха са вјерницима на свим пољима. Духовно вече под сводовима Светосавског храма, један је од примјера заједничарења.

- Људи су гладни и жедни истинске ријечи Божије и свака прилика да Господа посвједочимо и проповиједамо јесте, прије свега, велика част, али и велика одговорност. Свакако је и ово вече добар начин да се чује нешто што не можемо можда пронаћи на интернету или на јутјубу или немамо времена да читамо књиге, па кропз живи сусрет једних са другима можемо чути и поставити питање и дати одговор једни другима - казао је Ступар.

Светосавски храм испунили су бројни вјерници који су у дане Божићног поста жељни да чују ријечи поуке и духовног укрепљења. Међу њима и ученик петог резреда Богословије „Светог Петра Дабробосанског“ у Фочи, Горан Брборић.

- Овај скуп ме највише подсјећа на древне скупове које су први хришћани одржавали након сваког богослужења како би једни другима дали духовну поуку и помоћ. Свакако је част слушати универзитетског професора и вриједног оца Владимира који нам говори о посту, молитви, причешћу и исповијести, односно о компонентама које су путеводитељице у нашем светотајинском начину живота - рекао је Брборић.

Предавањем протојереја-ставрофора Владимира Ступара отворен је циклус духовних вечери у Храму Светог Саве у Фочи.

- Ово неће бити једино предавање, трудићемо се да наставимо ову праксу, да угостимо бројне врсне проповиједнике и бесједнике у нашем храму - рекао је старјешина храма, јереј Душан Андрић.

Из управе храма подсјетили су да ће у Светосавском храму вечерас од 18.00 часова бити служена Света тајна јелеосвећења.

Коментари 0
Повезане вијести
Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 41m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    17h 43m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 36m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 41m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    15h 44m
    1