Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе

18.03.2024. 22:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Свједок оптужбе Клод Кан изјавио је данас пред Специјалним судом у Хагу да су му у јулу 1999. године Роми у Призрену и Ђаковици пренијели да су их припадници терористичке ОВК притварали, испитивали, пребијали и злостављали, оптужујући их да су радили за Србе.

Кан је 50. свједок на суђењу тадашњим вођама ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, оптуженим за ратне злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и у Албанији 1998/99.

Свједок је рекао да је од 2. до 7. јула 1999. године разговарао са Ромима на Косову као истраживач Европског центра за права Рома, преноси "Косово онлајн".

По извјештају који је написао, уведеном у доказе, "више Рома му је рекло да их је ОВК одвела и притворила на локацијама око Призрена, гдје су их испитивали, пребијали и злостављали, оптужујући их за колаборацију са Србима".

- Ти људи су били у шоку, запрепашћени и трауматизовани... Многи су још имали видљиве физичке повреде - рекао је свједок, додајући да су Роми били и уплашени и у болу за својим рођацима.

Ромске заједнице, каже Кан, биле су веома узнемирене и ојађене због нове ситуације након повлачења снага Србије и СРЈ са Косова и повратка албанских избјеглица.

- Били смо на мјестима гдје су куће биле спаљене, а људи киднаповани... Људи су или побјегли или су се спремали да побјегну - посвједочио је Кан и додао да Кфор није био способан да то сузбије и ово је отворено признавао.

У унакрсном испитивању Тачијев заступник Нина Таваколи питала је сведока зна ли да је Тачи у то вријеме позивао на "обуставу насиља, нарочито над Ромима, и заговарао вишенационално Косово", на шта је Кан одговорио да није знао за те Тачијеве изјаве и да је на Косову тада било тешко чути такве гласове.

Свједок је потврдио да су му неки Роми рекли да су их притвориле и тукле "особе у цивилу", док су други рекли да су ти људи били обучени у униформе ОВК.

Кан је рекао да је ромска већина била без политичког опредјељења и да је балансирала између Срба и Албанаца, који су их притискали да изаберу страну.

У свом извјештају Кан је написао и да је "извор анимозитета /према Ромима/ био дубљи расизам и искључивост" и да је "антиромско расположење било раширено код Албанаца". Притом, Роми су били "жестоко одани идеји Југославије" у којој су добили "политичку једнакост".

Кан је данас завршио свједочење, а процес Тачију и суоптуженима биће настављен сутра, исказом сљедећег свједока оптужбе.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија /55/, Весељија /56/, Сељимија /52/ и Краснићија /73/ за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Наведене злочине, припадници ОВК под командом оптужених починили су, по оптужници, у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Број свједока смањује се са 300 на 191 Број свједока смањује се са 300 на 191
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 2m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 24m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 32m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 38m
    2
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    19h 46m
    0