Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра

10.10.2023. 12:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ заказао је за понедјељак, 16. октобар, рочиште на којем би предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора "Службеног гласника" Милош Лукић требали да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Према распореду који је објављен на интернет страници Суда БиХ, Додик и Лукић би о кривици требали да се изјашњавају између 13.00 и 16.00 часова, и то пред судијом Јасмином Ћосић Дедовић, чије изузеће је раније тражио бранилац предсједника Српске.

Суд БиХ јуче је одбио као "неосноване" приговоре бранилаца предсједника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника".

Из Суда је Срни раније речено да након ове одлуке слиједи процесна радња изјашњење о кривици.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Додикови адвокати су у приговорима наводили да кривично дјело за које је Додик оптужен не постоји, јер је Шмит нелегалан.

Раније су два пута одбијени захтјеви Додикове одбране за изузеће судије Јасмине Дедовић Ћосић, која је оптужницу потврдила и сада одбила приговоре.

Главни претрес у поступку против предсједника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" водиће судија појединац који ће бити изабран путем Система за аутоматско управљање предметима - ЦМС систем.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније законе у вези са необјављивањем одлука високог представника и непримјењивањем одлука Уставног суда БиХ, а Шмит је потом донио одлуку о њиховом поништавању.

Додик је потписао указ о ступању на снагу ових закона, а Лукић их је објавио у "Службеном гласнику Републике Српске".

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 48m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 54m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 2m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 43m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 9m
    0