Шуме у "канџама" локалних моћника

09.04.2021. 21:30
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Смјена Тање Николић, директорке Шумског газдинства “Бирач” Власеница, поново је отворила причу о катастрофалном газдовању највећим природним ресурсом Српске – шумама, али и о утицају локалних моћника владајуће партије, који су “јачи” од институција, па чак и од Владе РС.

Без длаке на језику о томе говори и смијењена директорка. Тања Николић је, каже, огорчена, јер се испоставило да је њу, фактички, смијенио контроверзни начелник општине Мирослав Краљевић.

Никаквог логичног разлога за њену смјену, тврди, није било, јер је за три и по године, колико га је она водила, газдинство увијек пословало позитивно. А позитивно пословање у “Шумама РС” није баш честа појава.

– Ове године, ШГ “Бирач” је у плусу 470.000 КМ. Истовремено, 21 газдинство је у минусу, а само сам ја смијењена! Краљевићу је очигледно сметало што радимо поштено и професионално и одлучио је да склони мене, како би могао да са шумом ради шта хоће, како је и раније радио. Испада да је он јачи и од државе, и од премијера, и од министра, и од управе предузећа – каже Николићева за Српскаинфо.

Тању Николић је на директорској позицији замијенио Горан Ђурић, предсједник Скупштине општине Власеница, Краљевићев партијски друг и близак сарадник.

Осуђен за отмицу

Подсјећамо, Мирослав Краљевић, актуелни начелник Власенице и први човјек СНСД-а у овом крају, јавности је познат као починилац тешког кривичног дјела! Правоснажно је осуђен за отмицу политичког противника и за то је, на основу нагодбе са тужилаштвом, кажњен само новчано, са 4.000 КМ глобе!

Слика

Фото: АТВ

Краљевић је у септембру 2010. године киднаповао Лазу Видаковића, одборника “Наше странке” у општини Осмаци и 12 дана га држао у заточеништву у Србији. Учинио је то заједно с још једним партијским колегом, јер му се није свиђало како Видаковић гласа у локалној скупштини. У то вријеме Краљевић је био народни посланик СНСД у Народној скупштини РС.

Како нам је потврђено из више извора, Мирослав – Мићо Краљевић ужива пуну подршку предсједника СНСД Милорада Додика, а ако је судити по резултатима посљедњих избора, и већине грађана Власенице.

– Сада настоји да под своју контролу стави “златну коку” Власенице, Шумско газдинство “Бирач”, како би могао извлачити новац за своје и за потребе партије. И то није никакав оригиналан рецепт, тако се ради свуда. Зато у “Шумама РС” и јесте катастрофална ситуација – каже извор Српскаинфо близак менаџменту овог јавног предузећа.

“Закон шумом, живот друмом”

Званичан коментар на ове тврдње нисмо успјели добити, као ни објашњење по којим правилима и принципима се бирају и смјењују кадрови у “Шумама РС”.

По закону, одлуке доноси генерални директор “Шума РС”, уз сагласност Министарства пољопривреде и шумарства у Влади РС.

У стварности, по оној старој народној “закон шумом, живот друмом”, директоре постављају и смјењују владајуће партије, свака у “свом” газдинству, односно у шумарији коју је странка, нагодбом с коалиционим партнерима, добила као “ратни плијен”.

ШГ “Бирач” припада СНСД-у. Руководство “Шума Српске”, а ни надлежно Министарство, не улази у то како се, унутар неке партије, доноси одлука о смјени или постављању директора.

Директор, а нема коментар?!

Да ли директор “Шума Српске” Славен Гојковић само стави свој потпис на већ готово договор, у којем се њега ништа не пита?

Слика

Фото: Посавске новости

Да ли је за смјене и именовања директора заиста битна сагласност ресорног министра Бориса Пашалића, или је то само форма? И како Гојковић и Пашалић коментаришу смјену у Власеници?

Одговоре на ова питања нисмо добили. Гојковић није одговарао на наше позиве, а поруком нас је само кратко обавијестио да “нема коментар”.

Без коментара је и министар Пашалић, који је кратко поручио да кадровска рјешења у “Шумама РС” јесу “ствар политичког договора”.

Министар слијеже раменима

Како незванично сазнајемо, и Гојковић и Пашалић су били против смјене у ШГ “Бирач”.

– Министар је био категорички против, али то очигледно не пије воде – рекао је извор Српскаинфо из ресорног министарства.

Наш саговорник близак управи “Шума РС” тврди да је Гојковић својим сарадницима рекао да због смјене Николићеве “нико није сретан, ни у Сокоцу ни у Бањалуци”. Очигледно, ствар је ријешена у Власеници и Лакташима.

Смјена Тање Николић многе је подсјетила на парадоксални случај Чеде Дачевића, директора који је Шумско газдинство “Вучевица” у Чајничу дословно извукао из милионског минуса, да би потом био – смијењен. Ипак, ова два случаја смјене успјешних директора су дијаметрално различита.

Тања Николић је кадар СНСД. Чедо Дачевић није страначки кадар, него искусни шумарски инжењер, “директор ватрогасац”, кога су разне гарнитуре власти “извлачиле из шешира”, да би спасавао шумарију из чабра у који су је гурнули партијски кадрови.

Пита ли се и премијер?

Чедо је сваки пут пристајао, мада је знао да ће бити смјењен.

– Сваки пут сам пристајао да будем директор у најтежим условима, не зато што сам наиван, па дозвољавам да ме преваре и искористе, него зато да бих сачувао радна мјеста и своје Чајниче, које зависи од шумарије – рекао је Дачевић за Српскаинфо, у октобру 2019. године, након што је смјјењен, да би “направио мјеста” за кадрове СНСД.

Подсјећамо, Дачевић је био прва “жртва” након што је још прије двије године премијер Српске Радован Вишковић помпезно најавио сјечу директора губиташа у “Шумама РС”. Испоставило се, међутим, да од тог посла нема ништа и да се премијера, по свему судећи, не пита много.

Након пола године, међу првима је без фотеље остао управо “спасилац” Чедо Дачевић, док су многи губиташи преживјели.

Сукоб унутар странке

За разлику од Дачевића, Николићева, која се такође показала као способна директорка, на позицију је изабрана на приједлог СНСД.

Управо то ју је, вјероватно, спасло од смене у марту 2020.  Тада је и премијер Вишковић на сједници Народне скупштине РС “свечано изјавио” да Николићева “неће бити смијењена”.

Након годину дана пословање ШГ “Бирач” је остало једнако успјешно, Николићева једнако лојална СНСД-у, али су се односи снага унутар странке, очигледно, промијенили. И то у корист Краљевића, који је у међувремену побиједио на локалним изборима у Власеници и учврстио своју позицију код вође странке.

Смијењена директорка ШГ “Бирач” Тања Николић признаје да је на чело газдинства дошла као кадар владајућег СНСД-а, али не сматра да је тиме пристала на “политичку игранку”.

– Мени је понуђено да будем директор и ја сам пристала. Преузела сам одговорност за газдинство и за 120 радника и не видим у чему је ту игранка. Наравно да сам у СНСД и остаћу у СНСД, остаћу активан члан. Нисам ја у сукобу са СНСД, нисам у сукобу ни са ким, али је чињеница да Краљевић хоће да ме склони да би он могао да ради шта хоће – каже Николићева за Српскаинфо.

“Не увлачите Додика у то”

 На питање како коментарише понашање врха странке, односно Милорада Додика у њеној смјени, Николићева је рекла: “Немојте, молим вас, господина Додика увлачити у то!”

Тања Николић признаје да је раније била чланица СДС-а, али каже да је то било давно, првих послијератних година, и да у СДС никад није била активна, док је у Додиковој странци врло активна већ годинама.

Ипак, ни то што је врло активна у странци и што има здушну подршку синдиката, Николићевој, уз већ споменуто успјешно пословање, није помогло да остане на челу шумарије. Пресудиле су, очигледно, унутарстраначке борбе.

Грабеж у Теслићу

Да шумска газдинства већ одавно нису само плијен међустраначке, него и унутарстраначке грабежи, најбоље показује примјер Шумског газдинства “Борја” Теслић.

Слика

Фото:SHUTTERSTOCK 

Ово газдинство је једно од шумом најбогатијих у Српској, али ипак књижи милионске губитке и на удару је масовне и отворене пљачке. Резлтат тога: седам милиона марака обавеза, 1,3 милиона КМ губитака у прошлој години, четири неисплаћене плате радницима и вишемјесечно кашњење у уплати доприноса.

ШГ “Борја”, које већ одавно “припада” СНСД-у, већ одавно је хронични губиташ. У овом газдинству за годину и по су се смијенила четири в.д. директора. Само у посљедња четири месеца на тој позицији су се промијенила три кадра СНСД. Али, директори нису пали као крушке због губитака и лошег пословања, него због унутарстраначких надгорњавања у СНСД Теслић.

Шеф Клуба одборника СНСД Теслић, Мишо Стојановић, смијењен је у октобру 2019. године, а на његово мјесто је дошао његов партијски друг Стојан Божић. Божић је смијењен у децембру прошле године, након чега је на чело шумарије дошао Славиша Опачић, кога је прије 20-ак дана наслиједио млађахни Владимир Ђукарић.

Приправник

Радници шумарије, огорчени што мјесецима нису примили плату толико су били одушевљени избором Ђукарића да су једном физички спријечили његово увођење у дужност, да би на крају Ђукарић, како тврде у синдикату, у директорски кабинет ушао уз помоћ полиције.

– Ако је полиција требала да му помогне да преузме дужност, онда вам је све јасно – рекао је том приликом Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума Републике Српске”.

А шумари из Теслића тврде да се нови директор не може похвалити ни бог зна каквим искуством: наводно је тек недавно положио приправнички испит и директно из приправничког статуса “улетио” у директорску фотељу.

Кадровска политика у Републици Српској је чудо!

 

Aутор: Милкица Милојевић (Српскаинфо)

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Смјене директора у три болнице у Српској Смјене директора у три болнице у Српској
У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 42m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 57m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    15h 15m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    17h 7m
    0