Суша опустошила воћњаке и њиве у Српској

17.08.2024. 13:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Екстремно високе температуре које су у Републици Српској на снази скоро два мјесеца, направиле су несагледиве штете на воћу, поврћу и житарицама.

То поручују домаћи произвођачи, који наглашавају да су врелине и недостатак падавина десетковали род пољопривредних култура.

Воћарима је најжалије јабуке, која са 65 одсто производње доминира у вочарству.

- Штете су огромне. Оно воћа што је остало неће моћи ни у трећу класу, односно у производњу. Воћке које су квалитетније, леже на земљи. Нешто крушке и шљиве је опстало, јер је обрано прије ових жега, али је јабука, као доминантна култура скроз страдала. Тешко ћемо се од овога опоравити - истиче предсједник Удружења воћара РС, Драгоја Дојчиновић.

Ништа боље није прошло ни поврће на отвореном које, упозоравају повртари, и даље гори.

- Страдале су лубенице, паприке, парадајз лук. Упркос наводњавању, плодови су претрпјели велике ожеготине. Оно поврћа што је опстало, има ситан плод. Чак и кромпир гори у земљи. Неке културе су, од врућине, страдале у чак 70 одсто случајева, док је, у просјеку, повртарска производња подбацила најмање 40 одсто. Постоје и системи за наводњавање, али не помажу пуно - наглашава повртар из Косјерова, Бране Мастало.

- Кад је ријеч о житарицама, кукуруз је, такође, претрпио огромну штету. Многи ратари су га већ исјекли у силажу, бар да имају нешто сточне хране. Други га беру, како олује које најављују, не би уништиле и то мало што је осталоОптимални рок за жетву је средина октобра, али људи не смију да чекају, не би ли бар нешто спасли, Међутим, и оно што опстане биће изузено неквалитетно. Све је пропало. Након два мјесеца катастрофалне суше, кукуруз је спржен – поручује за Српскаинфо предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице, Саво Бакајлић, преноси "СрпскаИнфо".

Коментари 0
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 56m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 38m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 6m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 27m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 36m
    0