Сутра Благовијести

06.04.2024. 10:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црква /СПЦ/ прославиће сутра празник Благовијести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Дјевици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча /Свети Јован Крститељ/, Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Дјевици Марији у Назарету, поздравивши је ријечима: "Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!"

Зачуђеној и уплашеној Дјевици Марији Арханђео објашњава необичан поздрав: "Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и надјенућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавијек и царству Његовом неће бити краја".

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, Арханђео Гаврило одговара: "Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осјениће те. Зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божији".

Благовијести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас празник Светог новомученика Вукашина Јасеновачког Данас празник Светог новомученика Вукашина Јасеновачког
Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског
Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији
Најчитаније
 • Слана бајадера
  15h 47m
  0
 • Злочин у Варварину
  15h 22m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  8h 24m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  7h 17m
  5
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  8h 38m
  0