Sutra Blagovijesti

06.04.2024. 10:08
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslaviće sutra praznik Blagovijesti, u pomen na događaj kada je Arhanđeo Gavrilo javio Prečistoj Djevici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča /Sveti Jovan Krstitelj/, Arhanđeo Gavrilo javio se Prečistoj Djevici Mariji u Nazaretu, pozdravivši je riječima: "Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama!"

Začuđenoj i uplašenoj Djevici Mariji Arhanđeo objašnjava neobičan pozdrav: "Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš i rodićeš sina i nadjenućeš mu ime Isus. On će biti veliki i nazvaće se Sin Višnjega i daće mu Gospod Bog presto Davida, oca Njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavijek i carstvu Njegovom neće biti kraja".

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, Arhanđeo Gavrilo odgovara: "Duh Sveti doći će na tebe i sila Višnjega osjeniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božiji".

Blagovijesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, u crkvenom kalendaru je označen crvenim slovom i nepokretan je.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manastir Ćelije - čuvar moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog Manastir Ćelije - čuvar moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog
Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji
Danas Sveti prorok Jeremija Danas Sveti prorok Jeremija
Najčitanije
 • Uhapšen zbog krađe telefona u Dečanskoj ulici
  11h 15m
  3
 • Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu
  6h 40m
  1
 • Lice iz Pala prijavljeno policiji jer nije isporučilo rezanu građu
  11h 6m
  0
 • Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
  11h 58m
  0
 • Prijeti li kamenolom u Kijevu da blokira put ka Hercegovini?
  2h 15m
  0