Сутра јефтинији лијекови у Српској за 20 пфенинга

24.11.2021. 18:12
1
ИЗВОР: capital.ba

Лијек који су грађани Републике Српске до сада плаћали десет марака, од сутра ће моћи да купе за 9,80 КМ, односно 20 пфенинга јефтиније, јер на снагу ступа владина уредба о смањењу маржи.

Уредба о смањењу маржи, коју је недавно донијела Влада Републике Српске, а којом се, између осталог, смањују и марже на лијекове за два одсто, изазвала је велико негодовање фармацеутске индустрије, због чега су чак запријетили и пресељењем у ФБиХ.

Иако су тражили хитан састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем, до њега још није дошло.

Подсјећамо, Влада Републике Српске је одлучила да смањи марже након што је анализа Удружења грађана „Мисли добро“ показала да су лијекови у БиХ најскупљи у региону, а коју су фармацеути оцијенили нестручном и паушалном.

Тренутне марже на лијекове у велепродаји су осам одсто, а у малопродаји 20 одсто. Од сутра ће оне бити снижене на шест у велепродаји, односно на 18 одсто у малопродаји.

У пракси то значи да ће грађани за лијек који је до сада коштао 10 КМ морати издвојити свега 20 фенинга мање.

Рачић: Озбиљне веледрогерије најављују пресељење у ФБиХ

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже за Capital да ће, уколико за дан или два не добију одговор из Владе, послати и ургенцију за састанак јер добијају све више захтјева од веледрогерија и апотека да се тај састанак што прије одржи.

- Узрок скупљих лијекова код нас је висока стопа ПДВ-а, као и величина тржишта и високи трошкови регистровања од стране Агенције за лијекове БиХ. Ту треба тражити разлоге, а не у маржи - рекао је Рачић.

Казао је да веома озбиљне веледрогерије најављују пресељење у ФБиХ, уколико се одлука Владе не промијени.

- Они већ имају пословне јединице у ФБиХ и само би њих пререгистровали у сједиште, док би сједишта у Републици Српској би постала пословне јединице. Тако би и даље радили са маржама од осам одсто, а не од шест како је то прописала Влада Српске - нагласио је Рачић.

Слика


Аџић: Грађанима два одсто не значи ништа, а малим апотекама значи

Предсједник Фармацеутског друштва Републике Српске Рада Амиџић каже да проценат од два одсто становницима ништа не значи и да грађани очекују да добију лијек по значајно нижој цијени.

- То је минимално 20 одсто - казала је она и поновила да је у БиХ највећи ПДВ на лијекове у окружењу те да би се рјешење требало тражити у том дијелу.

- Када би се спустио ПДВ добили бисмо приближно исту цијену лијека као у Србији. Ми заиста желимо да лијекови буду јефтинији, али ако већ радимо нека побољшања желимо да се то ради на прави начин - казала је она.

На питање шта тих два одсто значи апотекама, ако грађанима не значи ништа, Аџић каже да за мале апотеке кумулативно значи много.

- Ми имамо можда 20 одсто апотека које су на рубу егсистенције. За велике ланце вјероватно не значи много, јер они имају и погодности приликом набавке лијекова. Међутим, власницима појединачних апотека, а то су углавном фармацеути, ово ће отежати рад - нагласила је она.

Најпроблематичније је, каже, то што је Влада донијела ову одлуку без икакве консултације са заинтересованим странама.

Нове марже ће, каже, примјењивати, али неће сједити мирно.

- Боримо се за статус пацијената, али на начин да се то регулише много рестриктивније, да се сагледа шта се може урадити по питању смањења ПДВ-а. Марже два одсто неће ништа помоћи грађанима, оне ступају на снагу сутра, ми ћемо их се придржавати, али нећемо сједити мирно, него ћемо указати на пропусте постојеће уредбе и дати приједлоге за побољшања - рекла је она.

Вукић: Има простора и за веће смањење него што то уредба предвиђа

С друге стране, Урош Вукић из Удружења „Мисли добро“ сматра да фармацеути немају разлога да се буне и да простора за смањење цијена лијекова има чак и у већој мјери него што предвиђа уредба.

- Уредба је привременог карактера, а малопродајном тржишту лијекова треба приступити системски, јер је чињеница да је апотекарска дјелатност у овом тренутку једна од профитабилнијих у Републици Српској, а да је тако говори и чињеница да имамо све више апотека. Чињеница је да је малопродајна маржа у Републици Српској од 20 одсто, у односу на регион највећа, што искључиво одговара малопродајним ланцима апотека. Маржа је већа једино у ФБиХ гдје износи 25 одсто - рекао је он.

Казао је да треба отворити и питање “фармацеутске услуге” која у Црној Гори и Србији не постоји, а да само по том основу, апотекама у Републици Српској годишње оде око осам милиона КМ.

Истакао је и да ће ово удружење у наредном периоду урадити детаљну анализу малопродајног тржишта апотека у Републици Српској и БиХ која "ће додатно потврдити да постоји огроман простор за смањење цијена лијекова и да је ово тренутно једна од најпрофитабилнијих дјелатности у БиХ".

Иначе, у Српској има око 480 апотека, од којих чак половину држе три ланца.

 

Марина Чигоја Љубојевић (Capital)

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kojeovdenormalan 24.11.2021. 23:12
    Mene je sramota ovo da čitam,a trebalo bi da bude sramota onoga ko je ovo izjavio.Hvale se da će lijekovi "pojeftiniti"za 20 feninga,a najskuplji smo u regionu i šire.Bruka i sramota!
Повезане вијести
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    16h 19m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    13h 48m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    13h 6m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    8h 2m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    4h 14m
    0