Сутра код Крушедола Дан сјећања на страдале Србе у “Олуји”

03.08.2019. 09:42
0
ИЗВОР: СРНА

Поменом на платоу испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори, Србија и Република Српска сутра ће обиљежити Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији “Олуја” извршеној прије 24 године на Републику Српску Крајину.
Овим централним поменом биће одата пошта жртвама хрватске војно-полицијске акције “Олуја”, када је почетком августа 1995. године протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији “Олуја” присуствоваће Његова светост патријарх Иринеј, предсједник Србије Александар Вучић, те представници власти Србије и Републике Српске.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У “Олуји” је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 49m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 47m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 13m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 28m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 7m
    0