Сутра наставак суђена за злочине над Србима у Калиновику

09.03.2020. 11:14
0
ИЗВОР: Srna

Суђење генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године биће настављено сутра у Суду БиХ.
Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

На рочишту одржаном 25. фебруара, свједок Тужилаштва БиХ Есад Рамић испричао је да је у то вријеме његов задатак на Бјелимићима у општини Калиновик био да, уз логистику коју је добио, спријечи заузимање бјелимичког платоа.

Рамић, који је бивши командант истуреног командног мјеста Четвртог корпуса такозване Армије БиХ на подручју Бјелимића, рекао је да је на то подручје послат да уведе ред и организује јединице да по одобреном плану команде корпуса одбране бјелимички плато од напада српске војске.

Он је навео да је на Бјелимићима био од марта до средине маја 1995. године по наређењу Дрековића, који је био командант Четвртог корпуса.

Рамић је потврдио да су због лимитираног артиљеријског наоружања, тражили помоћ од Првог корпуса који је имао много бољу артиљерију.

- Циљеви су били нумерисани, а број расположивих граната ограничен тако да се није могло нити смјело самоиницијативно дејствовати - објаснио је Рамић.

Суђење је заказано за 13.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    20h 37m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    16h 34m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    22h 41m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    19h 55m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    18h 53m
    0