Сутра наставак суђења за злочине над војницима ВРС у Горажду и Вишеграду и над Србима у Крајини

12.03.2023. 14:59
3
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ за сутра је заказан наставак суђења за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године.

За злочине над ратним заробљеницима, припадницима ВРС, почињене од 1992. до 1994. године оптужени су Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода, а Мехмед Добрача за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Према оптужници, они су били припадници такозване Армије БиХ, углавном на позицијама у безбједносном сектору.

Рочиште је заказано за 9.00 часова, објављено је интернет страници Суда БиХ.

У Суд БиХ сутра ће бити настављено суђење и некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, као и прогон и уништавање вјерских објеката, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд БиХ добио налаз тимског вјештачења.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Рочиште је заказано за 13.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Leo 12.03.2023. 23:39
  Puši ga maloumnice...definitivno je to to sto se potpisuje ovim imenom Srboljub...pepaj budaletino sa pampers pelenama...his
 • Generic placeholder image
  Srboljub 12.03.2023. 20:35
  Oj ture, ništa tu nije zanimljivo, igrate se sa u-feslijskim zločinima i srpskim žrtvama i mislite da ćete dobro završiti. Monstruoznost je odlika konvertita i izroda. Bolje bi vam bilo da procesuirate svoje zločince, pravda je zanimljiva...
 • Generic placeholder image
  Leo 12.03.2023. 17:28
  Svi zločinci prema Srbima mogu stati u jedan dan suđenja...nema po danima kao u slučaju Srba kao optuženih.. zanimljivo, a još je zanimljivije što se nešto puno i srbadije ne oglašava sa komentarima...
Повезане вијести
Данас наставак суђење за злочине у Добровољачкој улици Данас наставак суђење за злочине у Добровољачкој улици
Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
Још није објелодањена одлука ЦИК-а о жалби СДС-а Још није објелодањена одлука ЦИК-а о жалби СДС-а
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  19h 20m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  11h 24m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  8h 54m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  16h 43m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  20h 31m
  0