Сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије

08.09.2021. 09:49
0
ИЗВОР: Катера

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској биће обиљежен сутра у Источном Сарајеву у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Према програму обиљежавања, на мјесном гробљу Грлица у општини Источна Илиџа у 11 часова биће служен помен и положено цвијећа на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву.

У 11.30 часова у Храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служиће се парастос за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску.

Након тога, у 11.45 часова у порти храма предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм.

Обиљежавању ће присуствовати представници институција Републике Српске, српских представника у институцијама БиХ, града Источно Сарајево, општина Пале, Источно Ново Сарајево, Источне Илиџе, Сокоца, Источног Старог Града, Трнова, Рогатице, Хан Пијеска, Фоче и Калиновика, Трећег пјешадијског (Република Српског) пука, као и невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

Брат и сестра Радмила и Раденко Галинац били су једне од првих жртава НАТО агресије када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.

На подручје Републике Српске током НАТО агресије бачено је више од 1.000 авио-бомби и крстарећих ракета, а употријебљен је и осиромашени уранијум од чијих посљедице и данас умиру грађани Српске.

Према евиденцијама којима располаже Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске, погинуло је око 50 цивила и исто толико војника.

Коментари 0
Повезане вијести
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Источној Илиџи Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Источној Илиџи
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбадовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбадовања у Српској (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 55m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 39m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 24m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 23m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    13h 29m
    0