Сутра одавање почасти браниоцима Илиџе

21.04.2021. 12:01
0
ИЗВОР: Катера

Поводом манифестације „Дани одбране Илиџе“ и обиљежавања  29 година од првог напада на Илиџу у цркви Св. Василија Острошког на Вељинама сутра ће у 10.30 часова бити служен парастос и одата дужна почаст свим погинулим и умрлим борцима Илиџе, саопштено је из ОБО "Илиџански борац".

Први напада на Илиџу догодио 22. априла 1992. године и тог дана је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Овдашње српско становништво је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено продручје припало ФБиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација "Илиџански борац".

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Застава 125. моторизоване бригаде са Кошара красиће спомен-капелу на Вељинама Застава 125. моторизоване бригаде са Кошара красиће спомен-капелу на Вељинама
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 16m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 45m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 59m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 3m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 11m
    0