Sutra odavanje počasti braniocima Ilidže

21.04.2021. 12:01
0
IZVOR: Katera

Povodom manifestacije „Dani odbrane Ilidže“ i obilježavanja  29 godina od prvog napada na Ilidžu u crkvi Sv. Vasilija Ostroškog na Veljinama sutra će u 10.30 časova biti služen parastos i odata dužna počast svim poginulim i umrlim borcima Ilidže, saopšteno je iz OBO "Ilidžanski borac".

Prvi napada na Ilidžu dogodio 22. aprila 1992. godine i tog dana je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca njih 560 bili su pripadnici Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Ovdašnje srpsko stanovništvo je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno prodručje pripalo FBiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija "Ilidžanski borac".

Komentari 0
Povezane vijesti
Zastava 125. motorizovane brigade sa Košara krasiće spomen-kapelu na Veljinama Zastava 125. motorizovane brigade sa Košara krasiće spomen-kapelu na Veljinama
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Odvajanje Ilidže (Dvanaest žigosanih, priča druga) Odvajanje Ilidže (Dvanaest žigosanih, priča druga)
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 21m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    18h 18m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    2h 32m
    2
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    16h 40m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    18h 54m
    3