Сутра почиње Петровски пост

30.06.2024. 09:24
0
ИЗВОР: srna.rs

За вјернике Српске православне цркве /СПЦ/ сутра почиње Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се послије силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповијед.

Пост, познат као Апостолски и Љетни пост, завршава се на Петровдан, 12. јула, празник посвећен светитељима Петру и Павлу.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс. Најдуже може трајати шест недјеља, најкраће седмицу и један дан.

Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима.

Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који, такође, траје више недјеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Осим Петровског, у љетном периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Вазнесења Богородице. Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тијела.

Сврха поста, према правилима вјере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, ријечи и дјела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су примјер слиједили Богородица и апостоли.

Свети Јован Лествичник, велики учитељ вјере, записао је у својим поукама да је "пост гашење пламена тјелесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, спас од огрубјелости, олакшица сна".

У народу влада увјерење да онај ко може да се уздржи од прекомјерног јела, има снаге и да се уздржи од злих мисли и дјела.

Коментари 0
Повезане вијести
Почео Петровски пост Почео Петровски пост
Петровски пост почиње 1. јула, ово су правила којих се придржавају вјерници Петровски пост почиње 1. јула, ово су правила којих се придржавају вјерници
Данас празник Духови Данас празник Духови
Најчитаније
  • Благоју Марковићу и Марку Стевановићу уручене награде за најбоље пословне идеје
    22h 47m
    0
  • Страшно невријеме погодило Црну Гору: Двије особе погинуле
    23h 32m
    0
  • У БиХ поскупјеле цигарете
    21h 4m
    0
  • Дизел и бензин поскупљују, eво за колико
    5h 58m
    0
  • Полицајац украо 180 килограма сира, па остао без посла
    19h 23m
    0