Сутра почиње пробни попис пољопривреде у Српској и ФБих

14.10.2022. 20:08
0
ИЗВОР: vecernjenovosti.ba

Републички завод за статистику позвао је домаћинства да током пробног /пилот/ пописа пољопривреде који у Републици Српској и Федерацији БиХ почиње сутра приме пописиваче ради значаја прикупљених података, с обзиром на то да је посљедњи попис пољопривреде спроведен 1960. године.

Из Републичког завода за статистику саопштено је да ће пробни попис у Српској до 30. октобра бити реализован на репрезентативном, случајно одабраном узорку од 78 пописних кругова лоцираних у 75 насељених мјеста на подручју 31 општине.

Биће пописано нешто мало мање од 4.100 домаћинстава.

– Пописивање ће вршити посебно обучени пописивачи, уз употребу лап-топа, директним уносом добијених одговора у за то намјенски израђену апликацију. Пописивачи ће носити акредитације Републичког завода за статистику – наводи се у саопштењу.

Основни разлог спровођења пробног пописа јесте тестирање кључних елемената пуног пописа пољопривреде за који је планирано да се спроведе у посљедњем тромјесечју 2023. године.

Наводи се да ће пописом бити обезбијећени подаци о величини пољопривредних газдинстава, о земљишном фонду и категоријама кориштења пољопривредног земљишта, површинама под усјевима, површинама воћњака и винограда.

– Биће обезбијеђени и подаци о наводњавању и кориштењу органских и минералних ђубрива, броју стоке, пољопривредној механизацији и објектима, радној снази, органској производњи, подаци о рибњацима и површинама под шумом и многи други – наводи се у саопштењу.

Добијени подаци омогућиће увид у стање пољопривреде у Републици Српској који ће доносиоцима одлука, на локалном као и на нивоу цијеле Републике Српске, бити од изузетне користи приликом израде стратешких докумената, с циљем даљег развоја пољопривреде.

Попис пољопривреде, поред пописа становништва, представља једно од најсложенијих и најзначајнијих статистичких истраживања у укупном статистичком систему, а имајући у виду да је посљедњи попис пољопривреде на територији БиХ спроведен 1960. године, јасан је значај података који ће да се прикупе.

Резултати пробног пописа неће бити публиковани, већ ће се користити за статитистичке анализе како би се сви уочени недостаци отклонили прије почетка пуног пописа и обезбиједили услови за добијање квалитетних података.

ИЗ Републичког завода за статистику апелују на породична пољопривредна домаћинства да приме пописивача и дају одговоре на постављена питања.

– Сви подаци који се прикупе повјерљиви су и користиће се искључиво у статистичке сврхе – наглашавају из Завода.

Коментари 0
Повезане вијести
Отежан саобраћај на неколико дионица због снијега и поледице Отежан саобраћај на неколико дионица због снијега и поледице
Почиње исплата увећаних пензија у Српској Почиње исплата увећаних пензија у Српској
Спасиоци из Српске стигли у разорени Кахранманмараш Спасиоци из Српске стигли у разорени Кахранманмараш
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  12h 29m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  10h 58m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  9h 6m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  14h 32m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  13h 8m
  0