Sutra počinje probni popis poljoprivrede u Srpskoj i FBih

14.10.2022. 20:08
0
IZVOR: vecernjenovosti.ba

Republički zavod za statistiku pozvao je domaćinstva da tokom probnog /pilot/ popisa poljoprivrede koji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počinje sutra prime popisivače radi značaja prikupljenih podataka, s obzirom na to da je posljednji popis poljoprivrede sproveden 1960. godine.

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopšteno je da će probni popis u Srpskoj do 30. oktobra biti realizovan na reprezentativnom, slučajno odabranom uzorku od 78 popisnih krugova lociranih u 75 naseljenih mjesta na području 31 opštine.

Biće popisano nešto malo manje od 4.100 domaćinstava.

– Popisivanje će vršiti posebno obučeni popisivači, uz upotrebu lap-topa, direktnim unosom dobijenih odgovora u za to namjenski izrađenu aplikaciju. Popisivači će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku – navodi se u saopštenju.

Osnovni razlog sprovođenja probnog popisa jeste testiranje ključnih elemenata punog popisa poljoprivrede za koji je planirano da se sprovede u posljednjem tromjesečju 2023. godine.

Navodi se da će popisom biti obezbijećeni podaci o veličini poljoprivrednih gazdinstava, o zemljišnom fondu i kategorijama korištenja poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda.

– Biće obezbijeđeni i podaci o navodnjavanju i korištenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi – navodi se u saopštenju.

Dobijeni podaci omogućiće uvid u stanje poljoprivrede u Republici Srpskoj koji će donosiocima odluka, na lokalnom kao i na nivou cijele Republike Srpske, biti od izuzetne koristi prilikom izrade strateških dokumenata, s ciljem daljeg razvoja poljoprivrede.

Popis poljoprivrede, pored popisa stanovništva, predstavlja jedno od najsloženijih i najznačajnijih statističkih istraživanja u ukupnom statističkom sistemu, a imajući u vidu da je posljednji popis poljoprivrede na teritoriji BiH sproveden 1960. godine, jasan je značaj podataka koji će da se prikupe.

Rezultati probnog popisa neće biti publikovani, već će se koristiti za statitističke analize kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.

IZ Republičkog zavoda za statistiku apeluju na porodična poljoprivredna domaćinstva da prime popisivača i daju odgovore na postavljena pitanja.

– Svi podaci koji se prikupe povjerljivi su i koristiće se isključivo u statističke svrhe – naglašavaju iz Zavoda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poslanici izglasali Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda Poslanici izglasali Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda
Prasići opet poskupjeli Prasići opet poskupjeli
Hiljade roditelja kockaju se životima djece Hiljade roditelja kockaju se životima djece
Najčitanije
 • Pronađena opojna droga i oružje u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 9m
  5
 • Požar u Istočnom Starom Gradu (FOTO)
  5h 7m
  0
 • Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
  11h 32m
  2
 • Prasići opet poskupjeli
  16h 34m
  0
 • U toku sanacija klizišta u Potkrajevima, saobraćaj jednom trakom
  15h 18m
  1