Сутра почињу “Принципови дани” у Источном Новом Сарајеву

21.06.2022. 09:07
0
ИЗВОР: katera.news

Осмодневна манифестација „Принципови дани“ у Источном Новом Сарајеву почеће у сриједу, 22. јуна отварањем Ликовне колоније „Бели вук“ у амфитеатру на Тврдимићима. Отварање четвртог сазива Ликовне колоније предвиђено је за 19.00 часова.

Према програму манифестације, четвртак, 23. јуна 2022. године од 19 часова на Тргу Републике Србије биће уприличени иложба “Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине” и промоција књиге “Сарајевски атентат – повратак документима” Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије.

Изложба ће на јасан, прегледан и модеран начин у новом свјетлу указати на дубинске коријене сарајевског атентата и ратног пожара који је означио почетак епохе нове европске историје кроз оригиналне документе и фотографије, а господин Перишић представиће књигу насталу на оригиналној грађи из доступних докумената Архива БиХ и других извора, која говори истинито и чињенично о прошлости, навели су из ове ове општине.

У петак, 24. јуна, од 20.00 часова у Културном центру Источно Сарајево биће изведена монодрама „Флора Сендс“, ауторског пројекта Татјане Кецман.

У суботу, 25. јуна, од 19.00 часова биће уприличено отварање изложбе „Иконе и фреске Рудничко – таковског краја“ Културног центра Горњи Милановац.

Мондрама „Светозар Т’рећи“ у продукцији „НАСТеатра“ биће изведена у недјељу, 26. јуна у 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У понедјељак, 27. јуна, на Тргу Републике Србије од 19.00 часова предвиђено је представљање радова четвртог сазива ликовне колоније „Бели вук“. Од 20.00 часова на истој локацији, биће уприличена промоција књиге „Српска прича“, аутора мајора Александра Милошевића, а уз аутора говориће и др Немања Девић, историчар Борисав Челиковић и професори историје Небојша Мичић и Александар Костовић.

Исто вече на Тргу Републике Србије биће одржан цјеловечерњи концерт музичког састава „Баштина“ из Лесковца.

У уторак, 28. јуни, у 10.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, док је за 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа на споменик Гаврилу Принципу у Источном Новом Сарајеву.

Истога дана са почетком у 19.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево биће одржана Видовданска академија.

Завршног дана манифестације, 30. јуна, биће одржана традиционална „14. конференција беба“ са почетком у 18.30 часова на Тргу Републике Србије.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 57m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 11m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 1m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 26m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 59m
    0