Sutra počinju “Principovi dani” u Istočnom Novom Sarajevu

21.06.2022. 09:07
0
IZVOR: katera.news

Osmodnevna manifestacija „Principovi dani“ u Istočnom Novom Sarajevu počeće u srijedu, 22. juna otvaranjem Likovne kolonije „Beli vuk“ u amfiteatru na Tvrdimićima. Otvaranje četvrtog saziva Likovne kolonije predviđeno je za 19.00 časova.

Prema programu manifestacije, četvrtak, 23. juna 2022. godine od 19 časova na Trgu Republike Srbije biće upriličeni iložba “Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva Bosne i Hercegovine” i promocija knjige “Sarajevski atentat – povratak dokumentima” Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije.

Izložba će na jasan, pregledan i moderan način u novom svjetlu ukazati na dubinske korijene sarajevskog atentata i ratnog požara koji je označio početak epohe nove evropske istorije kroz originalne dokumente i fotografije, a gospodin Perišić predstaviće knjigu nastalu na originalnoj građi iz dostupnih dokumenata Arhiva BiH i drugih izvora, koja govori istinito i činjenično o prošlosti, naveli su iz ove ove opštine.

U petak, 24. juna, od 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo biće izvedena monodrama „Flora Sends“, autorskog projekta Tatjane Kecman.

U subotu, 25. juna, od 19.00 časova biće upriličeno otvaranje izložbe „Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja“ Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Mondrama „Svetozar T’reći“ u produkciji „NASTeatra“ biće izvedena u nedjelju, 26. juna u 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U ponedjeljak, 27. juna, na Trgu Republike Srbije od 19.00 časova predviđeno je predstavljanje radova četvrtog saziva likovne kolonije „Beli vuk“. Od 20.00 časova na istoj lokaciji, biće upriličena promocija knjige „Srpska priča“, autora majora Aleksandra Miloševića, a uz autora govoriće i dr Nemanja Dević, istoričar Borisav Čeliković i profesori istorije Nebojša Mičić i Aleksandar Kostović.

Isto veče na Trgu Republike Srbije biće održan cjelovečernji koncert muzičkog sastava „Baština“ iz Leskovca.

U utorak, 28. juni, u 10.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Novom Sarajevu.

Istoga dana sa početkom u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biće održana Vidovdanska akademija.

Završnog dana manifestacije, 30. juna, biće održana tradicionalna „14. konferencija beba“ sa početkom u 18.30 časova na Trgu Republike Srbije.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    22h 28m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    12h 58m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    12h 39m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    21h 21m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    1h 25m
    0