Сутра помен цивилним жртвама усташког злочина у Раковцу

01.05.2022. 11:34
0
ИЗВОР: katera.news

Основна школа "Мокро" и Борачка организација општине Пале, у договору са организацијом СУБНОР-а из Пала, у понедјељак 2. маја, одржаће комеморацију за цивилне жртве усташког злочина у селу Раковац код Пала.

Комеморација ће бити одржана у 10.00 часова.

У једном дану 11. 11. 1943. усташе су на два мјеста звјерски убили преко стотину Раковчана. У самоме селу живо је спаљено 59 житеља, од којих 40 дјеце до 14 година старости.

- У жељи да комеморацијом одамо дужну почаст свим невиним жртвама које су настрадале у ослободилачким ратовима српског народа, и са намјером да од заборава отргнемо сваку жртву, организатори скупа позивају потомке настрадалих, грађане Пала и медије да својим учешћем дамо допринос унапређењу културе сјећања, наводи се у саопштењу Борачке организације Пале.

Култура сјећања нема за циљ распиривање мржње, нити позивања на освете, њен циљ је опомена свима да нам се овавкве страхоте не смију више никада поновити.

Коментари 0
Повезане вијести
Комеморација Србима убијеним у Глинској цркви Комеморација Србима убијеним у Глинској цркви
Обиљежено 80 година од покоља српске дјеце у шуми Машвина на Кордуну Обиљежено 80 година од покоља српске дјеце у шуми Машвина на Кордуну
БОРС затражио увођење јединственог борачког додатка БОРС затражио увођење јединственог борачког додатка
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  22h 48m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  5h 44m
  12
 • Сунцобран убио жену
  4h 32m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  21h 39m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  8h 55m
  0