Sutra pomen civilnim žrtvama ustaškog zločina u Rakovcu

01.05.2022. 11:34
0
IZVOR: katera.news

Osnovna škola "Mokro" i Boračka organizacija opštine Pale, u dogovoru sa organizacijom SUBNOR-a iz Pala, u ponedjeljak 2. maja, održaće komemoraciju za civilne žrtve ustaškog zločina u selu Rakovac kod Pala.

Komemoracija će biti održana u 10.00 časova.

U jednom danu 11. 11. 1943. ustaše su na dva mjesta zvjerski ubili preko stotinu Rakovčana. U samome selu živo je spaljeno 59 žitelja, od kojih 40 djece do 14 godina starosti.

- U želji da komemoracijom odamo dužnu počast svim nevinim žrtvama koje su nastradale u oslobodilačkim ratovima srpskog naroda, i sa namjerom da od zaborava otrgnemo svaku žrtvu, organizatori skupa pozivaju potomke nastradalih, građane Pala i medije da svojim učešćem damo doprinos unapređenju kulture sjećanja, navodi se u saopštenju Boračke organizacije Pale.

Kultura sjećanja nema za cilj raspirivanje mržnje, niti pozivanja na osvete, njen cilj je opomena svima da nam se ovavkve strahote ne smiju više nikada ponoviti.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Beogradu promovisna spomenica „80 godina ćutanja - ustaški zločini na Rakovcu i u Jelovcima 1943-2023“ (VIDEO) U Beogradu promovisna spomenica „80 godina ćutanja - ustaški zločini na Rakovcu i u Jelovci...
Godišnjica ustaškog zločina u selu Gazivode kod Podgraba (FOTO) Godišnjica ustaškog zločina u selu Gazivode kod Podgraba (FOTO)
Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 48m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    4h 59m
    3
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    20h 45m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    19h 7m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    21h 21m
    3