Сутра помен за погинуле и преминуле раднике болнице "Коран"

21.06.2024. 10:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Помен за погинуло и преминуло медицинско и немедицинско особље Војне болнице "Коран" биће служен сутра у оквиру манифестације "Сјећање на јуни 1992. године", најављено је из Борачке организације општине Пале.

Помен ће бити служен у 10.00 часова код измјештеног споменика на Корану у непосредној близини болнице на Палама, на који ће бити положено и цвијеће.

Борачка организација општине Пале измјестила је спомен-плочу која се налазила у непосредној близини болнице како би спријечила потенцијалне проблеме и оштећења на претходној локацији.

Измјештање споменика подржали су град Источно Сарајево, општине Пале, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Приход од продаје своје књиге "Живот у рату, доктори у рату" академик Мирко Шошић поклонио је за трошкове измјештања споменика, наводи се у саопштењу.

Почетком ратних дешавања, хотелски комплекс "Коран" на Палама претворен је у болницу.

Испред ратне војне болнице на Корану налазила се спомен-плоча на којој је исписано да је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године у овој здравственој установи лијечено више од 20.000 људи и извршено више од 12.000 операција.

Спомен-плоча симболизује значај ове установе током протеклог рата и свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног тадашњег здравственог особља у лијечењу многих људи, српских бораца и дјеце.

Некадашњи министар здравља Републике Српске Драган Калинић раније је изјавио Срни да су ратно-цивилна болница "Коран" и људи који су радили у њој, несумњиво, хероји Одбрамбено-отаџбинског рата.

Он се присјетио да је тада као министар здравља Српске, али претходно и као ратни хирург у болници "Коран", са поносом свједочио стручности, храбрости, хуманости и пожртвовању његових сарајевских колега, који су тих ратних година у потпуној оскудици медицинске опреме и лијекова учинили херојске подвиге.

Борачка организација општине Пале позива особље Војне болнице "Коран", борце који су лијечени у овој болници, припаднике борачких категорија и све грађане да одају почаст преминулима, али и захвалност живима који су дали допринос да Војна болница "Коран" буде један од стубова опстанка српскога народа на просторима Сарајевско-романијске регије.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких
Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС
Годишњица страдања Срба у Груборима Годишњица страдања Срба у Груборима
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    14h 30m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    6h 53m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    11h 26m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    14h 23m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    14h 14m
    0