Сутра рочиште Кериму Лучаревићу за изјашњење о кривици

23.02.2023. 18:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ сутра би требало да се о кривици изјасни Керим Лучаревић, оптужени за злочин против ратних заробљеника, рањеника и болесника, цивилног становништва, те противправно убијање и рањавање у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Оптужени се није појавио 27. јануара на рочишту у због здравствених разлога, а његов адвокат Кадрија Колић рекао је Срни да би се Лучаревић сутра требао да појави на рочишту.

Оптужница Лучаревића терети да, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, није предузео неопходне и разумне мјере да буду кажњени починиоци убистава војника и цивила након напада и заустављања колоне Југословенске народне армије у Добровољачкој улици, као и они који су војнике психички и физички злостављали, иако је за та кривична дјела знао.

Њега оптужница терети и да није предузео ништа да спријечи починиоце који су злостављали заробљенике у просторијама ФИС-а, Штаба Територијалне одбране БиХ у згради Предсједништва БиХ и на петом спрату Централног затвора, и да су у томе учествовали њему подређени војни полицајци.

Тужилаштво БиХ је због злочина у Добровољачкој улици подигло оптужницу против некадашњих политичких, војних и полицијских функционера Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахте, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, а суђење у овом предмету је већ почело.

Рочиште је заказано за 12.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици
„Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовоља...
У паклу Скендерије У паклу Скендерије
Најчитаније
 • Слана бајадера
  15h 11m
  0
 • Злочин у Варварину
  14h 46m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  7h 48m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  6h 41m
  5
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  8h 2m
  0