Сутра рочиште Кериму Лучаревићу за изјашњење о кривици

23.02.2023. 18:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ сутра би требало да се о кривици изјасни Керим Лучаревић, оптужени за злочин против ратних заробљеника, рањеника и болесника, цивилног становништва, те противправно убијање и рањавање у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.

Оптужени се није појавио 27. јануара на рочишту у због здравствених разлога, а његов адвокат Кадрија Колић рекао је Срни да би се Лучаревић сутра требао да појави на рочишту.

Оптужница Лучаревића терети да, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, није предузео неопходне и разумне мјере да буду кажњени починиоци убистава војника и цивила након напада и заустављања колоне Југословенске народне армије у Добровољачкој улици, као и они који су војнике психички и физички злостављали, иако је за та кривична дјела знао.

Њега оптужница терети и да није предузео ништа да спријечи починиоце који су злостављали заробљенике у просторијама ФИС-а, Штаба Територијалне одбране БиХ у згради Предсједништва БиХ и на петом спрату Централног затвора, и да су у томе учествовали њему подређени војни полицајци.

Тужилаштво БиХ је због злочина у Добровољачкој улици подигло оптужницу против некадашњих политичких, војних и полицијских функционера Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахте, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, а суђење у овом предмету је већ почело.

Рочиште је заказано за 12.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици
„Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовоља...
У паклу Скендерије У паклу Скендерије
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 54m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 36m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 9m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 43m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 28m
    3