Sutra ročište Kerimu Lučareviću za izjašnjenje o krivici

23.02.2023. 18:48
0
IZVOR: srna.rs

Pred Sudom BiH sutra bi trebalo da se o krivici izjasni Kerim Lučarević, optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Optuženi se nije pojavio 27. januara na ročištu u zbog zdravstvenih razloga, a njegov advokat Kadrija Kolić rekao je Srni da bi se Lučarević sutra trebao da pojavi na ročištu.

Optužnica Lučarevića tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, nije preduzeo neophodne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je za ta krivična djela znao.

Njega optužnica tereti i da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane BiH u zgradi Predsjedništva BiH i na petom spratu Centralnog zatvora, i da su u tome učestvovali njemu podređeni vojni policajci.

Tužilaštvo BiH je zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, a suđenje u ovom predmetu je već počelo.

Ročište je zakazano za 12.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
„Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovolja...
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  8h 0m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  20h 53m
  2
 • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
  6h 31m
  0
 • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
  8h 43m
  0
 • Han Pijesak: Prva traktorijada okupila oko 20 učesnika (VIDEO)
  4h 29m
  0