Сутра суђење за злочин над Србима у Орашју

21.03.2023. 11:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

На рочишту одржаном 15. марта свједоци одбране говорили су о успостављању линија одбране у Орашју, наводећи да су на копању ровова и траншеја били ангажовани сви који нису били војно способни, укључујући и Србе који су били затворени у Средњошколски центар.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиства, затварање или друга тешка одузимања слободе, мучења, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступанју према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 9.30 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Свједок на суђењу Буљубашићу и осталима испричао како је нападнуто српско село Свједок на суђењу Буљубашићу и осталима испричао како је нападнуто српско село
Они који су остали у кућама касније су пронађени мртви Они који су остали у кућама касније су пронађени мртви
Свједок о премлаћивању Срба у логору у Високом Свједок о премлаћивању Срба у логору у Високом
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 38m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 37m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 13m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 34m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 17m
    9