Сутра суђење за злочин над Србима у Орашју

21.03.2023. 11:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

На рочишту одржаном 15. марта свједоци одбране говорили су о успостављању линија одбране у Орашју, наводећи да су на копању ровова и траншеја били ангажовани сви који нису били војно способни, укључујући и Србе који су били затворени у Средњошколски центар.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиства, затварање или друга тешка одузимања слободе, мучења, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступанју према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 9.30 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  11h 27m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  11h 32m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  12h 24m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  12h 38m
  0
 • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
  23h 27m
  0