Сутра Свети Игњат Богоносац

01.01.2022. 11:25
0
ИЗВОР: СРНА

Српска православна црква /СПЦ/ прославиће сутра Светог Игњатија Богоносца, који је стално у срцу и на уснама носио име Бога живога и зато што га је, као малог, Исус Христос држао на рукама.

Према предању, Господ је, подучавајући своје ученике смјерности, узео једно дијете и рекао: "Ко се понизи као дијете ово, онај је највећи у Царству небеском".

То дијете био је Игњатије. Када је одрастао, био је ученик Светог Јована Богослова, а касније епископ у Антиохији, гдје је први увео антифонски начин појања у цркви.

То је појање за двије пјевнице тако да кад на једној страни појање престане, на другој почиње, а овај се начин појања Светом Игњатију чудотворно открио.

У то вријеме је цар Трајан, пролазећи кроз Антиохију у ратном походу против Персије, чуо за Светог Игњатија и покушао да га савјетима и пријетњама, чак понудом сенаторске титуле, окрене од вјере. Кад није успио, наредио је да га окованог пошаљу у Рим и баце у арену пред звијери.

Тешки пут од Антиохије до Рима светитељ је провео у молитви и жељи да страда за свога Господа. Лавови су га растргли у римској арени 106. године. Од светитеља и мученика остало је само његово срце испуњено љубављу за Господа Исуса Христа.

Коментари 0
Повезане вијести
У Храму Светог Саве почела литурија помирења У Храму Светог Саве почела литурија помирења
Сабор СПЦ одобрио канонско јединство са Македонском православном црквом Сабор СПЦ одобрио канонско јединство са Македонском православном црквом
Сутра Ђурђевдан Сутра Ђурђевдан
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  19h 34m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  13h 55m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  13h 44m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  16h 35m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  18h 11m
  1