Свака пета особа у БиХ има пиштољ или пушку

03.11.2022. 10:20
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Никада није било лакше купити оружје - довољно је пар кликова. Куће у БиХ пуне су нелегалног оружја.

У исто вријеме закон нити је довољно строг за преступнике нити флексибилан за оне који добровољно желе предати оружје које им је остало у насљедство.

У 95 одсто кривичних дјела кориштено је нелегално оружје. 750 хиљада комада таквог оружја налази се у БиХ. Процјењује се да свака пета особа у свом дому има пиштољ или пушку. Неријетко посједовање оружја заврши трагично.

До сада су, осим пушака и пиштоља, пронађени чак и кумулативни пројектили за ручни ракетни бацач, бестрзајни топ.

– Грађани немају повјерења у власт, у представнике безбједносних институција… обзиром да смо често свједоци и медијских написа и извјештаја да се у ове институције инфилтрирају људи који воле да буду са оне стране која крши закон, а користи бенефиције безбједносних агенција – рекао је Армин Кржалић, професор на факултету за криминалистику.

Просјечна цијена нелегалног оружја, према истраживању Глобалне иницијативе, креће се од 10 евра за ручну бомбу, до 400 евра за пиштољ, исто толико кошта и аутоматска пушка, а експлозив је више од 1.500 евра.

– Већина тог оружја је сакривена у кућама људи, доступна на црном тржишту или у посједу криминалаца. Међутим, важно је напоменути да оружје не користе само криминалне групе унутар региона, већ се кријумчари и широм Европе. Оно такође завршава у рукама терориста – саопштено је из Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, пише Н1.

На основу досадашњих суђења видљиво да рута кријумчарења иде из Албаније и Црне Горе преко “дивљих” прелаза у Билећи и околици. А онда иде према западној Европи. Због кријумчарења оружја из БиХ у Аустрију недавно је Суд Босне и Херцеговине осудио Далибора Мачка на осам година затвора. Само током ове године Гранична полиција је ухапсила 15 особа. С друге стране продаја оружја интензивна и путем интернета – нарочито путем дарк веба. Рјешење је, кажу експерти, појачана међународна полицијска сарадња.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 0m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 28m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 34m
    0